I deca i odrasli imaju mnogo benefita od ovog mnogima omiljenog doručka.
Ako postoji namirnica koju bi nutricionosti preporučili kao idealan obrok za celu porodicu, to bi bile ovsene pahuljice.
Možete ih koristiti prilikom pripreme doručka, kao kašu sa suvim voćem i orašastim plodovima, možete od njih praviti zdrave keksiće i energetske pločice, možete ih stavljati u variva, od njih možete praviti i sarmu...
Ovsene pahuljice su veoma zahvalne za kombinovanje sa raznim jelima, bilo da su slatka ili slana.
Izdvojili smo za vas 9 razloga zbog kojih biste mogli da jedete češće ovu namirnicu i uvedete je u porodični jelovnik.
Jačaju imunitet
Ovsene pahuljice su bogate beta-glukanom koji se smatra najsnažnijim prirodnim aktivatorom i stimulatorom imunog sistema, a pokazale su se učinkovitim i kod smanjenja upalnih procesa u organizmu. Poboljšava protok leukocita do infekcije i njihovu sposobnost eliminisanja bakterija.
Blagotvorno deluju na probavu
Jedan od pokazatelja zdrave probave je ishrana bogata biljnim vlaknima, jer smanjuje nadutost i zatvor.
Regulišu šećer u krvi
Ovsene pahuljice imaju vrlo nizak glikemijski indeks, pa je njihov uticaj na povećanje količine šećera u krvi minimalan.
Snižavaju holesterol
Beta-glukan, koji sadrže ovsene pahuljice, pomaže takođe u snižavanju holesterola. Jeste li znali da kašika ovsenih pahuljica dnevno smanjuje vrednost holesterola za 8 do 23 odsto?
Pomažu prilikom mršavljenja
Ovsena kaša je idealan doručak ako želite da smanjite telesnu težinu, jer vlakna iz pahuljica daju osećaj sitosti u želucu, dok beta-glukan pomaže u snižavanju apetita.
Daju energiju
Budući da su izvrstan izvor ugljenih hidrata i proteina, pružaju dovoljno energije za intenzivnije telesne napore. Ako ih konzumirate sat vremena pre treninga, dokazano je da povećavaju performanse i povoljno utiču na rad metabolizma.
Smanjuju rizik od raka debelog creva
Naučne studije su pokazale kako hrana bogata biljnim vlaknima smanjuje rizik od razvoja raka debelog creva. Potvrđeno je i kako antioksidans iz pahuljica - smanjuje širenje raka debelog creva.
Povoljno utiču na rad srca
Poznato je da su ovsene pahuljice bogate i omega-3 kiselinama, folnom kiselinom, kalijumom i kalcijumom, koji utiču na zdravlje srca i krvnog sistema. Konzumacijom ovsenih pahuljica smanjuju se šanse od infarkta.
Deluje smirujuće
Ovsene pahuljice, zbog melatonina, kompleksnih hidrata i B6 vitamina, koji podstiče proizvodnju serotonina - hormona sreće, deluju umirujuće na ceo organizam, pa su dobar izbor i za večeru.
Pročitajte i:
Zapratite nas i na Instagramu!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.