Ako postoji namirnica koju bi nutricionosti preporučili kao idealan obrok za celu porodicu, to bi bile ovsene pahuljice.

Možete ih koristiti prilikom pripreme doručka, kao kašu sa suvim voćem i orašastim plodovima, možete od njih praviti zdrave keksiće i energetske pločice, možete ih stavljati u variva, od njih možete praviti i sarmu...

Ovsene pahuljice su veoma zahvalne za kombinovanje sa raznim jelima, bilo da su slatka ili slana.

Izdvojili smo za vas 9 razloga zbog kojih biste mogli da jedete češće ovu namirnicu i uvedete je u porodični jelovnik.

Jačaju imunitet

Ovsene pahuljice su bogate beta-glukanom koji se smatra najsnažnijim prirodnim aktivatorom i stimulatorom imunog sistema, a pokazale su se učinkovitim i kod smanjenja upalnih procesa u organizmu. Poboljšava protok leukocita do infekcije i njihovu sposobnost eliminisanja bakterija.

Blagotvorno deluju na probavu

Jedan od pokazatelja zdrave probave je ishrana bogata biljnim vlaknima, jer smanjuje nadutost i zatvor.

Regulišu šećer u krvi

Ovsene pahuljice imaju vrlo nizak glikemijski indeks, pa je njihov uticaj na povećanje količine šećera u krvi minimalan.

Snižavaju holesterol

Beta-glukan, koji sadrže ovsene pahuljice, pomaže takođe u snižavanju holesterola. Jeste li znali da kašika ovsenih pahuljica dnevno smanjuje vrednost holesterola za 8 do 23 odsto?

Pomažu prilikom mršavljenja

Ovsena kaša je idealan doručak ako želite da smanjite telesnu težinu, jer vlakna iz pahuljica daju osećaj sitosti u želucu, dok beta-glukan pomaže u snižavanju apetita.

Daju energiju

Budući da su izvrstan izvor ugljenih hidrata i proteina, pružaju dovoljno energije za intenzivnije telesne napore. Ako ih konzumirate sat vremena pre treninga, dokazano je da povećavaju performanse i povoljno utiču na rad metabolizma.

Smanjuju rizik od raka debelog creva

Naučne studije su pokazale kako hrana bogata biljnim vlaknima smanjuje rizik od razvoja raka debelog creva. Potvrđeno je i kako antioksidans iz pahuljica - smanjuje širenje raka debelog creva.

Povoljno utiču na rad srca

Poznato je da su ovsene pahuljice bogate i omega-3 kiselinama, folnom kiselinom, kalijumom i kalcijumom, koji utiču na zdravlje srca i krvnog sistema. Konzumacijom ovsenih pahuljica smanjuju se šanse od infarkta.

Deluje smirujuće

Ovsene pahuljice, zbog melatonina, kompleksnih hidrata i B6 vitamina, koji podstiče proizvodnju serotonina - hormona sreće, deluju umirujuće na ceo organizam, pa su dobar izbor i za večeru.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)