Leskovčanin Pavle Stamenković sa tri godine naučio je da čita, a danas sa sedam godina istoriju i geografiju ima u malom prstu, dok proces pomeranja tektonskih ploča zna da objasni bolje od mnogih geografa. U prethodnih godinu dana pročitao je mnogo knjiga i 84 puta posetio leskovačku kuću knjiga i tako postao najmlađi član Narodne biblioteke "Radoje Domanović" u Leskovcu koji je pročitao najviše knjiga.

Njegova mama Snežana je otkrila da se ljubav prema pisanoj reči u njenom sinu rodila sama, a da je njen udeo samo to što mu je usadila naviku da čita pred spavanje.

Pored čitanja knjiga, ovaj sedmogodišnjak govori tečno engleski jezik, svakog dana vreme provodi na Vikipediji u želji da što više sazna o istoriji, geografiji, dinosaorusima, planetama, a sam je otvorio i svoj jutjub kanal na kojem na engleskom jeziku pokazuje kako se programira i kako se pomeraju tektonske ploče na Severnom i Južnom polu i u Evropi.

Obožava Nikolu Teslu, a voli da čita pesme Jovana Jovanovića Zmaja.

"Kad porastem voleo bih da budem jutjuber ali da na svom kanalu podučavam ljude raznim stvarima. Na svom kanalu sam pravim prezentacije i sam programiram, instaliram, postavljam tutorijale, volim taj svet kompjutera i znam da radim u svakom programu", priča za JuGmediu Pavle, čudo od deteta.

Govori pomalo ruski i kineski, a ukoliko želite da saznate nešto više o nuklearnoj bombi, Pavle će vam bez problema objasniti.

Pavlu je uručena članska karta leskovačke bibilioteke i na poklon je dobio nekoliko knjiga, a najviše se obradovao atlasu Evrope.

Zanimalo ga je zašto dobija toliko poklona, na šta mu je direktorka Biblioteke odgovorila da je to zato što je bio najvredniji dečak u prethodnoj godini.

Pročitajte i...