Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vest koja je potresla Hrvatsku: Roditelji bolesnu decu nisu vodili lekaru tri godine

Roditelji iz Hrvatske nisu vodili decu kod pedijatra čak tri godine, a jedno od mališana je imalo nekoliko ne tako bezazlenih dijagnoza.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mučni detalji grubog zanemarivanja dece izlazili su na videlo poslednjih nekoliko dana u Hrvatskoj – od smrti bebe u Bjelovaru koju roditelji nisu redovno odvodili pedijatrima do bebe iz Pule koja je progutala komad tablete "ekstazija" pa je u teškom stanju dovezena u bolnicu.

Povezane vesti

Povezane vesti

Novi slučaj nemara roditelja beleži se na severu Hrvatske. Opštinsko državno tužilaštvo u Čakovcu podiglo je optužnicu protiv majke osamnaestero dece i njenog nevenčanog supruga koji s njom ima troje zajedničke dece. Tereti ih da su u razdoblju od 30. jula 2017. do avgusta 2020. godine, uprkos upozorenjima lekara i službenika Centra za socijalnu rad, decu uzrasta od dve i tri godine nisu vodili na redovne sistematske preglede, pa deca nisu ni redovno vakcinisana.

Kad bi deca bila bolesna, nisu ih vodili lekaru, a tek bi u hitnim situacijama otišli u bolnicu na prijem. Decu nisu vodili ni na zakazane kontrolne preglede niti im davali propisanu terapiju, a propustili su da ih odvedu i na preporučene specijalističke preglede, čime su ozbiljno ugrozili zdravlje i psihofizički razvoj svoje maloletne dece, navodi se u optužnici.

Tužilaštvo za svakog od roditelja traži jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, uslovno na tri godine. Roditelji nisu želeli da iznose odbranu pri ispitivanju ni na početku u svojstvu osumnjičenih niti kasnije kao okptuženi. Službenica Centra za socijalnu rad rekla je tokom istrage da u vanbračnoj zajednici između njih dvoje rođeno troje dece. Deca tri godine nisu bila kod pedijatra. Tek kad bi se radilo o nekom hitnom stanju, vodili su ih u bolnicu, no nakon otpuštanja iz bolnice nisu se pridržavali propisanih termina za kontrolne preglede.

Jedno dete ima više različitih dijagnoza, od alergije na hranu do cista na bubregu i laringitisa, a ni njega nisu vodili na preglede. Nisu se pridržavali ni uputa o ishrani deteta i terapija nužnih za stanja u kojem se dete nalazi. Centar za socijalni rad više je puta dobijao dopise iz Klinike za dečje bolesti u Zagrebu o tome da je jedno dete više puta primljeno u hitnoj pedijatrijskoj ambulanti zbog različitih tegoba i opšeg lošeg stanja, a nakon toga roditelji više nisu dolazili po terapije i na kontrolne preglede. Zbog toga je jedno dete nakon hospitalizacije u januaru 2020. zbrinuto u hraniteljskoj porodici, gde se još uvek nalazi. Hranitelji nisu mogli da ga upišu u jaslice jer nije vakcinisano. Roditelji od tada nisu pokazali interes za kontaktom s njim.

Žive od porođajne naknade?

Budući da se porodica stalno seli, otežano je i provođenje mere porodično-pravne zaštite. Ne zna se od čega se porodica izdržava jer nisu korisnici novčanih pomoći od strane Centra, pa se pretpostavlja da im je jedini izvor prihoda porođajna naknada.

Opšinski sud u Čakovcu je u februaru 2020. doneo privremenu meru kojom se roditeljima oduzima pravo na stanovanje s maloletnom decom. Jedno dete je smešteno u hraniteljsku porodicu.

Pročitajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica