Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Virus korona utiče na muški sterilitet? Urolog iz Srbije objašnjava...

Svetska nauka ukazala je na vezu virusa i neplodnosti kod muškaraca, a sada se na ovu temu oglasio i srpski lekar prof. dr Aleksandar Milošević.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U urološke ordinacije već se javljaju pacijenti koji su u prvom talasu epidemije preležali virus korona i koji sada imaju problem sa muškim sterilitetom.

Urolog prof. dr Aleksandar Milošević kaže da već ima pacijente koji su imali kovid-19 i koji imaju usporene spermatozoide, ali pri tome nije naveo nijedno konkretno istraživanje koje je rađeno na tu temu.

Povezane vesti

Povezane vesti

"Prva iskustva su da virus korona definitivno ima uticaja na muški sterilitet", rekao je Milošević.

O posledicama korone na muški sterilitet već je ukazala svetska nauka. Istraživači sa Univerziteta za nauku i tehnologiju Huažong u Vuhanu pozvali su na hitna istraživanja dugoročnih posledica infekcije kovid-19 na plodnost muškaraca zbog pojave mnogobrojnih dokaza o smanjenoj pokretljivosti i manjem broju spermatozoida i oštećenju testisa.

Profesor Milošević je pojasnio da virusi utiču na celo naše telo. Podseća da je tokom istorije bilo još virusa koji su uticali na mušku plodnost i da je virus zauški doveo do toga da danas ima mnogo mladih muškaraca koji su preležali tu bolest i imaju sterilitet.

"Imamo pacijente koji su preležali zauške, koji imaju normalnu funciju, testisi normalno izgledaju, ali nemaju spermatozoide. Nemaju nijedan spermatozoid", naveo je Milošević.

Napominje da nije kod svih pacijenata koji su preležali zauške virus doveo do steriliteta, već samo kod pojedinih, jer svaki organizam različito reaguje. Milošević kaže da je tako i sa virusom korona.

Napominje i da virus korona ulazi u organizam preko pluća, jer je reč kapljičnoj infekciji, ali prelazi u krv i ima efekat na sve organe u telu.

"Mi smo u jednoj eksperimentalnoj, životnoj, civilizacijskoj fazi. Ne znamo kako će ovaj virus da deluje na testise kod muškaraca, ali će sigurno delovati", naveo je profesor.

Pravi efekti virusa korona na muški sterilitet, kako je Milošević rekao, biće vidljivi narednih deceniju-dve.

Ukazuje da su se u poslednjih 15 godina, koliko se bavi sterilitetom kod muškaraca, parametri normalne funkcije sparmatoizida spustili, smanjili.

"Nekada je bilo normalno 20 miliona spermatozoida u mililitru sperme, sada je deset miliona, pokretljivost je sada niža", naveo je Milošević i istakao da nisu samo virusi doveli do toga već i savremeni način života.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica