Porodica Stanisavljević iz Sopota susrela se s veoma neprijatnom situacijom, koja je mogla da se završi kobno po njihovu tromesečnu bebu, da nisu reagovali na vreme. Dlaka obmotana oko prstića njihovog deteta mogla je dovesti do gubitka prsta zbog, kako kažu roditelji, pogrešnog lečenja u Domu zdravlja Sopot.

Porodica je otišla u dom zdravlja u Sopotu, odakle su vraćeni kući, uz savet da dođu sutra, kada njihova doktorka bude radila.

"Došao sam u Tiršovu, oni su bili dežurni. Beba je bila pregledana, rečeno je da tu nešto ima, i da mora da se sačeka doktor hirurgije", objašnjava za 150 minuta Prve TV Bojan Stanisavljević, otac deteta koje je imalo problem.

Sačekali su nekih sat vremena, te su majka i dete bili zadržani, dok se nije videlo šta je tačno u pitanju. Posle nekih sat vremena, doktor je vratio dete kod majke u sobu i pitao ih šta su do sada čekali.

"Hirurg nam je objasnio kako je moglo da bude ozbiljnih posledica da smo došli samo dan kasnije", ističe Stanisavljević.

Roditelji bebe najavili su i da će podići tužbu protiv lekara u Sopotu.

"Nismo mi tražili ne znam ni ja šta. Tražili smo običan papir koji košta tri dinara, jer bi mogli iz Beograda da nas vrate kod našeg lekara. Dete ima posledice, malo šušneš ono se odmah budi i trza", kaže Stanisavljević.

Kako se deca najčešće povređuju?

Marija Lukač, dečji hirurg iz Univerzitetske klinike u Tiršovoj, ističe kako je ovo uobičajena situacija za njih, odnosno da se često dešava da se dlaka zamota oko bebinog prsta.

"Najčešće mora da se makazicama malo uđe i da se odseče. To se dešava uglavnom kod beba, gde su vrlo tanani krvni sudovi. Mame ne primete, vijori im kosa, i sakrije se ta dlaka negde. Ja sam na dečjoj klinici jako dugo, i ne sećam se da je došlo do gubitka prsta zbog toga", rekla je.

Kako objašnjava, najčešće se deca povređuju tako što se opeku na ostavljenu šolju kafe ili nešto slično. Zatim, dešava se da bebe budu na trenutak ostavljene same prilikom presvlačenja, i onda padnu i povrede glavu.

Te povrede su vrlo problematične, jer ne mora odmah biti simptoma, ali može doći do moždanog krvarenja.

"Majka mora sve da pripremi i da drži ruku na detetu dok ga presvlači. Mora da ima sve vreme kontrolu nad detetom dok ga presvlači", istakla je.

Kada su tinejdžeri u pitanju, često se dešavaju povrede na improvizovanim igralištima, ali i u slučajevima gde se deca penju na vagone zbog selfija ili nekog drugog razloga, pa ih udari struja.

Pročitajte i:

Zaprtatite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)