Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditeljske dileme: Da li ćemo moći da putujemo u Grčku sa decom ove godine?

Da li će nam biti potrebna potvrda o vakcinaciji ili PCR test? Kako ćemo povesti decu ako ne smeju da se vakcinišu? Pogledajte kako će odlazak u Grčku biti moguć.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dogovor o putovanjima između Grčke i Srbije tek treba da bude ozvaničen, ali već su poznati detalji u kom pravcu bi išli uslovi za ulazak putnika iz Srbije u Grčku, odnosno iz Grčke u Srbiju tokom predstojeće letnje sezone.

Suština je da će, kako sada stvari stoje, i to je taj pravac u kojem pregovori idu, svako ko bude imao sertifikat o sprovedenoj vakcinaciji moći da ide na letovanje na ovu, leti nama omiljenu destinaciju. Ko nema i dalje će ići drugim, dužim putem - preko PCR testa, potvrdila je i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Povezane vesti

Povezane vesti

Podsetimo, Memorandum o razumevanju u oblasti turizma u uslovima pandemije kovid-19 između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije i Ministarstva turizma Grčke juče nije potpisan, kako su preneli neki mediji.

"Memorandum koji će definisati uslove ulaska putnika iz Srbije u Grčku, odnosno iz Grčke u Srbiju tokom predstojeće letnje sezone, nije potpisan, već je predviđeno da bude usaglašen i potpisan kada se ispune svi uslovi o kojima je bilo reči na jučerašnjem sastanku sa grčkim ministrom za turizam Harisom Teokarisom", istakla je ministarka Matić.

Kako je precizirala, ti uslovi, između ostalog, uključuju međusobno priznavanje sertifikata o vakcinaciji i uspešan plan imunizacije, kao i druge tehničke detalje koji će biti utvrđeni u narednom periodu.

Prelazak granice bio bi, tako, dozvoljen građanima obe zemlje koji su vakcinisani, dok bi za građane koji nisu vakcinisani bio obavezan PCR ili antigenski test.

Za sada niko ne upotrebljava formulaciju "kovid pasoši" ali, kako god taj dokument nazvali, činjenica je da će nam uz pasoš, svakao biti potreban i papir koji će se ticati našeg zdravstvenog stanja.

O tome je i pre nekoliko dana za RTS takođe govorla ministarka za turizam i telekomunikacije Tatjana Matić. Ovo su neke od pojedinosti.

Na prvom mestu, ministarka je naglasila da se nada da će pomenuti sertifikat biti lako dostupan svim građanima i unificiran za sve zemlje.

"Zalaganja svih međunarodnih organizacija koje se bave turizmom će ići u tom pravcu da taj dokument koji bude donet bude primenljiv za sve zemlje, bude lako dostupan, i da može na jednostavan način da se koristi kao dokaz da ste ili preležali, ili da nemate virus, ili da ste vakcinisani", izjavila je Matićeva za RTS.

Kako ministarka navodi, to neće biti pasoš u pravom smislu te reči, već papir u vidu zdravstvenog sertifikata, odnosno potvrde koju će građani predavati kao dokaz sa kojim im je ulaz dozvoljen.

Kako će deca bez potvrde o vakcinaciji?

Ipak, mnoge roditelje je interesovalo kako će deca putovati, budući da za njih nije preporučena vakcinacija.

Ministarka turizma nema dileme u vezi s tim da će roditeljima biti omogućeno da na turistička putovanja vode i svoju maloletnu decu, iako se za njih ne preporučuje vakcinacija.

"Ako dođe do potrebe da se izdaju zdravstvene potvrde, sigurna sam da deca neće biti izuzeta. Deca će moći da idu sa svojim roditeljima u svakom slučaju na putovanja bez dalljeg", izjavila je Matićeva.

Ona je napomenula i da će građani koji do sada nisu mogli da ostvare zamenska putovanja za Grčku, a koji su sklopili ugovore sa turističkim agencijama, moći to da urade do 31.12.2021. godine, saopšteno je na sajtu ministarstva.

"Otvaranje grčke granice za naše građane tokom letnje sezone biće simbolična slika potpune normalizacije naših života, ali i još jedna potvrda o dubokom i istinskom prijateljstvu i izvanrednim bilateralnim odnosima između Srbije i Grčke", poručila je Matićeva.

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica