Maleni Deni rođen je u decembru prošle godine u bolnici u Sisku. Nakon zdravstvenih problema sa kojima se borio odmah po rođenju, usledio je i niz zemljotresa koji su ostavili čitave gradove u ruševinama i naterali njegovu majku Snježanu da sa bebom u rukama traži spas.

"Moj Deni star je mesec dana, a šta je već sve proživeo... Kad poraste, imaću da mu ispričam ceo roman. Sve sam slikala. Kad je bio u bolnici, zemljotres, gde smo sve bili smešteni", u malom plavom kontejneru u Sisku priča Snježana Žučko za "Jutarnji.hr".

On na velikom krevetu spava nesvestan svega što se oko njega događa. Rodio se u decembru prošle godine u bolnici u Sisku. Pri porođaju mu je iščašena ključna kost, hranili su ga na sondu, preboleo je žuticu. Nakon četrnaest dana, majka se s njim vratila u podstanarski stan u Petrinju. Snježana nigde nije mogla da se smesti sa tek rođenim detetom.

"Prvo su nas smestili u neku drvenu kuću u Nebojanu. U njoj smo bili tri dana. Kuća je prokišnjavala, a zemljotresi su, valjda, uznemirili pacove i miševe koji su hodali po kućici. Kad sam ih videla, tražila sam premeštaj", kaže mama.

Prebacili su ih u Osnovnu školu "22. jun" u Sisku.

"Tamo sam u školskoj dvorani bila zajedno sa još pedesetak ljudi. Kad smo stigli u dvoranu, mali je imao tri pelene, ja sam bila sva mokra, a jedna mi je cipela pukla. Za pola sata imali smo sve što nam je trebalo. Zaista su bili divni", kaže Snježana.

Sedam dana kasnije, tog kobnog 29. decembra, nameravala je da ode u Sisak nešto da obavi.

"Bila sam sva nervozna, preseklo me je u stomaku kao da sam osećala da će se nešto dogoditi. Krenula sam kod lekara kad je zatreslo. Deni je bio u kolicima. Ne mogu da vam opišem kako mi je bilo. Gledam kako se drmaju kolica s detetom, a crep pada deset centimetara od njega. Pored mene je gospođa s malim detetom. Skinula sam trenerku i dala joj. Meni je bilo samo na pameti da dođem do kuće u kojoj stanujem.

Svi drugi su nosili decu na rukama, a ja sam jedina svog sina vozila u kolicima. Trčala sam po sredini puta i gurala kolica. Automobili su prolazili pored mene, a ja sam s njim jurila do kuće. Nakon 15, 20 minuta trčanja stigla sam do kuće i kad sam videla da je pao dimnjak i polomio krov, ja sam se slomila. Mi smo živeli u potkrovlju. Da je Deni bio unutra, ubilo bi ga. A da se njemu nešto dogodilo, ja bih se odmah bacila s Petrinjskog mosta u reku. On mi je sve na svetu", priča Snježana.

Zemljotres joj je uništio stan u Sisku gde je živela do odlaska u Petrinju, podstanarski stan takođe je uništen, kao i kuća u sisačkoj Gredi gde žive njeni sinovi.

U utorak su se Deni i majka preselili u svoj kontejner.

"Ovde nam je predivno. Imamo svoj mir. Deni uredno spava. Ništa mu ne smeta, ni buka ni zemljotresi. Valjda mu je u krv ušlo je da je buka normalno stanje pa se on uopšte ne uzbuđuje. Što veća buka i treska, on bolje spava", objašnjava majka.

U školskoj dvorani Denija je video volonter Mate iz Zagreba. Skoro pa se zaljubio u njega. Snježana je u kontejneru zatekla samo krevet i grejalicu, a onda je došao Mate.

"Sve mi je doneo. Krevetić za malog, stolić. Malog je za tri meseca opremio pelenama i maramicama. Veliko mu hvala", kaže Snježana koja ima samo reči hvale za radnike Crvenog krsta u Sisku.

Kontejnersko naselje od deset kontejnera smešteno je na parkiralištu poljoapoteke Prvča u Sisku, a Snježana nema gde da smesti mašinu za veš. Zato je uskočila komšinica iz susedne ulice, Ivona, kod koje će Snježana moći da pere veš.

"Fokusirana sam samo na sina. Danas nisam ni jela. Samo želim da njemu bude dobro. Kad odem u prodavnicu, koja je 50 metara odavde, sina ostavim kumu koji je u kontejneru do mog. "

Snježana je jako zadovoljna novim smeštajem.

"Ma nama je odlično. Da bar možemo duže da ostanemo ovde. Bar dok obnovim tu svoju kućicu. Kakva je takva, ali je moja", poručuje.

Deni i majka sami žive u plavom kontejneru. Radila je u jednom trgovačkom lancu gde je proglašena tehnološkim viškom, pa se zaposlila kao konobarica, a sad nema nikakva primanja.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)