Gradska prosvetna inspekcija donela je juče rešenje o privremenoj zabrani rada predškolske ustanove Zamak na Voždovcu u kojoj je kamerama zabeleženo grubo, nestručno i nesavesno ophođenje prema deci, saopšteno je iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

Inspekcijski nadzor u ovoj ustanovi juče je okončan, a inspektori su konstatovali niz nepravilnosti zbog kojih je usledila mera zatvaranja.

"Od danas zvanično ovaj vrtić ne radi. U rukama gradske prosvetne inspekcije je mera privremenog zatvaranja, ali će predmet biti prosleđen Ministarstvu prosvete na dalje postupanje nakon čega očekujem da obdanište bude i trajno zatvoreno", naveo je Slavko Gak, gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

To bi, prema njegovim rečima, bilo prvo trajno zatvaranje nekog vrtića u prestonici, otkad grad subvencioniše deo troškova boravka dece u tim ustanovama.

Posle završene vanredne kontrole u voždovačkom vrtiću Zamak, prosvetna inspekcija je zaključila da ustanova nema dovoljan broj vaspitača i medicinskih sestara-vaspitača za broj upisanih mališana. Кako se navodi, zaposleno je četiri umesto osam vaspitača koliko bi moralo da ih bude po zakonu u toj ustanovi, nisu angažovani stručni saradnici, pre svega medicinska sestra-saradnik na poslovima nege i preventivne zdravstvene zaštite, pa zaposleni vaspitači nemaju položen stručni ispit, odnosno nemaju licencu za rad. Sve ovo zahteva prosleđivanje na dalji stručno-pedagoški nadzor Ministarstvu prosvete, ističe se u saopštenju resornog sekretarijata.

"Ovakvo ponašanje je nedopustivo. Insistiraću da svi odgovorni budu najstrože kažnjeni", zaključio je Gak.

Кrajem prošle nedelje na jednom od portala osvanuo je snimak iz vrtića Zamak u kom se vidi nedolično i agresivno ophođenje vaspitačice ove ustanove prema mališanima. Snimak svedoči kako pomenuta vaspitačica za koju su nadležni ustanovili da se vodi kao spremačica, izbacuje decu iz improvizovane ostave dok ona izbezumljeno plaču, grubo ih baca na pod, a jednom dečaku na silu pokušava da ubaci cuclu u usta kako bi ga ućutkala.

Istog dana po objavljivanju uznemirujućeg snimka, prosvetna inspekcija započela je vanrednu kontrolu privatne predškolske ustanove. Nadzor je prekinut jer je direktorki vrtića pozlilo, a kontrola je odložena. I tada, sekretarijat je najavio hitno rešavanje problema za koji će svi odgovorni biti sankcionisani. U međuvremenu, osoba koja je nedolično postupala sa decom u vrtiću Zamak dobila je otkaz.

Pročitajte i...