Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Užasava me krivljenje roditelja, jer su oni, zapravo, takođe žrtve': Biljana Srbljanović o seksualnom naslju nad decom

'On roditelje zavede, kao ličnost od ugleda i autoriteta, kao cenjen pedagog na poziciji vrhunske moći', otvoreno je rekla spisateljica o slučaju optuženog Mike Aleksića za silovanje.

  Izvor: Foto: Dragan Kadić

Tokom vikenda, ceo region ujedinio se protiv silovatelja Mike Aleksića, profesora glume koji je godinama seksualno zlostavljao učenike. O tome je prvi put progovorila Milena Radulović, mlada srpska glumica, za kojom su se javile još neke devojke koje su u detinjstvu doživele slično iskustvo sa njim.

Ovo je pokrenulo lavinu komentara podrške ovim mladim i hrabrim devojkama. Ipak, u moru komentara našli su se i oni negativni i optužujući.

O ovome je progovorila i spisateljica Biljana Srbljanović, koja se osvrnula na to da mnogi rado krive roditelje žrtve.

Povezane vesti

Povezane vesti

"Ne mogu da se zaustavim. Želim još i ovo da kažem: užasava me ovo krivljenje roditelja, jer roditelji su, zapravo, takođe žrtve, oni su ona prva instanca koju predator zgazi, on roditelje zavede, kao ličnost od ugleda i autoriteta, kao cenjen pedagog na poziciji vrhunske moći.

Njima mediji, javnost, čaršija i sam Aleksić govore da je 'Mika učitelj starog kova', onaj kod koga se zna red, koji je svoje metode nasledio od babe, iz vremena kad je 'sve bilo bolje'.

Roditeljima to deluje kao utočište, kao sklonište u doba kada im se čini da se sve drugo raspada, kada im i gotovo celokupno naše društvo nameće beslovesne 'tradicionalne vrednosti', koje nisu ni vrednosti niti su tradicija, već su instrument opresije, stajanja nogom zavrat ljudima koji u moralno zapuštenom društvu ne znaju kome da se okrenu.

Eto kako roditelji poveruju da je normalno da daju dete u sredinu u kojoj vlada nametanje principa najsurovijeg patrijarhata, bespogovornog poštovanja vođe, guranja dece u parareligijske modele, u neravnopravnu podelu polova, otimanje prava da dete bude dete, obavezno oblačenje devojčica u suknje, obavezna molitva za početak i kraj časa GLUME, kult ličnosti o čijim bi moralnim vrednostima, samo da je društvo drugačije, svako normalan morao da se zapita.

Onda kreće odstranjivanje roditelja, odvajanje dece od sigurnosti porodice, suptilno, a sistematsko i smišljeno metodično ubedjivanje da je njihov odnos sa Mikom tajna, da roditelji ne treba da znaju za to, predator se obrušava na slabašni dečiji karakter u povoju, on najpre uništi ličnost deteta, ponižava ga, vređa, kažnjava i ruši, pa kada ga potpuno poništi, onda mu podilazi ubeđujući dete da uopšte i nije dete, nego "mali čovek", da ima pravo na svoje tajne sa Mikom, o kojima mama i tata ne smeju ni da ga pitaju. Eto kako to roditelji nisu znali, jer nisu ni mogli da znaju.

 I laž je da su 'svi sve znali, ali su ćutali'. Mnogo nas je koji smo često i jasno govorili protiv ove škole, protiv tog nehumanog i nepedagoškog načina rada, protiv maltretiranja i indoktrinacije dece, ja evo, poslednji put sad u junu, baš tokom prijemnog ispita.

Ali je očigledno da niko, ali izgleda baš niko, nije znao za razmere ovog zločina. Moj prezir prema Aleksiću i kritika postojanja i uticaja njegove sekte, zasnivala se pre svega na osudi te lažne pedagogija, na onome što sam ja videla kao zlostavljanje dece, na njihovom psihičkom iscrpljivanju, na prihvatanju surove, a arbitrarne discipline, na naredbe, postupke i ponašanje Mike koji najviše podsećaju na ustrojstvo opasne sekte", napisala je spisateljica.

"Ipak, bukvalno ne poznajem nikoga ko je pojma imao o seksualnom nasilju i čitavoj toj najmonstruoznijoj dimenziji ovog perfidnog čoveka. Sa zaprepašćenjem sam pročitala Mileninu ispovest, zapanjena sam belo gledala u ekran, dok mi nije, sa ozbiljnim zakašnjenjem sinulo - pa da. Sve sada dobija smisao. Taj strašni metod funkcionisanja sekte uopšte nije bio iz ideoloških razloga, ta ideologija, ta lažna tradicionalnost, ta patrijarhalna neravnopravnost, zapravo bila samo paravan, samo još jedno sredstvo i samo mehanizam prikrivanja pravog zločina, onog iz samog srca tame", dodala je Biljana. 

Pročitajte i...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica