Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Polazak u školu donosi mnoge izazove, posebno za imunitet deteta

U jeku borbe protiv novog koronavirusa širom sveta, mnoge su stvari pale u drugi plan.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U jeku borbe protiv novog koronavirusa širom sveta, mnoge su stvari pale u drugi plan. Stvari oko kojih smo još pre godinu dana gubili živce sada se čine nevažnim. U situaciji kada nam se čini da nemamo mnogo kontrole nad svakodnevnim razvojem situacije, lako stičemo utisak da ništa drugo nije toliko važno. Svakim danom sve više uviđamo koliko nam je važno zdravlje svih naših ukućana i baš zato, jedna stvar mora ostati na prvom mestu svakog roditelja: redovna vakcinacija dece protiv zaraznih bolesti koje se mogu sprečiti vakcinisanjem.

Polazak u školu ove godine je pun dodatnih, sasvim neuobičajenih izazova. I dok otkrivamo prve školske zadatke i nove prijatelje, nismo svesni da je naše dete dolaskom u školu izloženo potencijalnim epidemijama bolesti koje nisu COVID-19, ali baš zato mogu lako da se spreče vakcinacijom. Da li ste čuli za veliki kašalj tj. pertusis? Da li znate da to nije zaboravljena bolest i da je u Srbiji prisutna, iako se o njoj ne govori mnogo? Da li ste znali da je vakcinacija dece protiv velikog kašlja pre polaska u prvi razred deo obaveznog Programa vakcinacije? Pitajte svog pedijatra da vam nešto više kaže o ovoj bolesti i kako se od nje možete zaštititi. Jedna jednostavna vakcina ojačaće imunitet vašeg prvaka i sprečiti prenošenje zaraznih bolesti poput difterije, tetanusa, velikog kašlja i dečje paralize unutar škole, ali i na mlađu braću i sestre, koji od ovih bolesti mogu imati teže komplikacije.

Iako su sve vakcine napravljene s ciljem sprečavanja zaraznih bolesti, nisu sve vakcine iste. Uradite svoj domaći zadatak i pre vakcinisanja raspitajte se kod svog pedijatra o različitim dostupnim vakcinama i prednostima svake od njih za vaše dete. Internet je dobar za mnogo stvari, ali ne oslanjajte se na neproverene savete o vakcinaciji i zdravlju deteta, kada na svojoj strani imate relevantan izvor informacija: svog pedijatra. On će vam jasno, informisano i prilagođeno vašim okolnostima dati sve potrebne savete i uputstva i pomoći vam da odaberete najbolje za vaše dete.

Borba s epidemijom u kojoj nam je proletela ova godina samo je još jedan podsetnik na to koliko nam vakcine podižu kvalitet života, rešavaju nas briga i omogućavaju nam da uživamo u lepšim stvarima. Dok čekamo vakcinu za COVID-19, naša roditeljska odgovornost je da ne zaboravimo na sve dostupne načine, koji nam pomažu da osiguramo zdravlje i svojoj deci pružimo srećno detinjstvo!

Tekst realizovan u saradnji sa Sanofi Pasteur

MAT-RS-2000387-1.0-11/2020

Pročitajte i ...

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica