Petomesečnoj bebi je operisan tumor na jetri najnovijom metodom, koju je izveo stručni tim Univerzitetske dečje bolnice Tiršova.

Tumor je uklonjen posebnom ALPPS tehnikom koja se izvodi u dva zahvata, a operisana beba je najmlađi pacijent u svetu kojoj je urađen ovakav zahvat.

Operaciju je izveo tim lekara predvođen prof. Aleksandrom Sretenovićem iz Tiršove i dr Srđanom Nikolićem iz Instituta za onkologiju.

Nikolić kaže za Tanjug da su bebi tumor otkrili pedijatri kada je imala tri meseca. Tumor u jetri bio je veličine 11 centimetara, a najpre je beba dobijala hemoterapiju u Dečjoj klinici u Tiršovoj.

"Nakon hemoterapije tumor se smanjio na šest centimetara. Onda smo prof. Sretenović i ja odlučili da se uradi operacija, da pokušamo da odstranimo tumor, a da sačuvamo što više zdrave jetre da bi dete moglo da živi", navodi Nikolić.

Napominje da mora da se sačuva više od 30 odsto zdrave jetre da bi taj zdravi deo mogao da se regeneriše i da pacijent može da živi. Urađeni su neophodni snimci, a lekari su odlučili da je jedino moguće da se pokuša ALPPS metodom koja se radi kod odraslih ljudi, a vrlo retko kod dece.

"Operacija je prošla dobro, kao i postoperativni tok. Kada smo proverili literaturu videli smo da je ova beba najmlađe dete na svetu kome je urađena takva vrsta hirurške intervencije",  rekao je Nikolić.

Pojašnjava da se ALPPS metoda odstranivanja tumora na jetri izvodi u dva zahvata. U prvom zahvatu se odvoji bolestan od zdravog dela jetre, podvezuje se glavni krvni sud koji dovodi krv do jetre, ali samo grana koja vodi krv do bolesnog dela jetre, dok se u zdrav deo organa obezbedi normalna prokrvljenost.

"Ostavi se mali dotok krvi i u taj bolesni deo jetre da bi mogao da obavlja bilo kakvu funkciju. Zdravi deo jetre se tako za kratko vreme regeneriše, da može da preuzme kompletnu funkciju", pojasnio je Nikolić.

Za 7 do 10 dana zdravi deo jetre može da se duplira i tek nakon što se regeneriše može da se odstrani bolesni deo organa.

Dr Nikolić kaže da je za tu vrstu operacije potreban multidisciplinarni tim. Onkolozi iz Instituta za onkologiju i hirurzi iz Tiršove imaju dobru saradnju poslednje dve, tri godine i zajedno učestvuju u lečenju dece koja imaju tumore na jetri.

Tumori na jetri su retki kod dece, a dr Nikolić kaže da su veoma smrtonosni ukoliko se mališani ne operišu.

U literaturi je opisano da je najmlađe dete koje je operisano do sada tom metodom imalo 20 meseci i operacija je urađena 2014. godine.

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)