Blogerka Anastasija Staša Đurić je mama jednogodišnjeg dečaka Andreja. U roditeljstvu uživaju i ona i njen suprug, a uloga majke je za nju nešto zaista posebno.

Ipak, sama trudnoća nije protekla lako i bez komplikacija...

Naime, Staša je imala određene probleme, a u drugom stanju je ostala uz pomoć vantelesne oplodnje koja je, na svu sreću, uspela iz prvog puta. Kako kaže mama Anastasija, put do majčinsta nije prošao bez komplikacija.

"Vantelesna se nije dogodila odmah, jer sam imala hiperstimulaciju. Negativan uticaj hormona na žensko telo dovelo je do toga da moja vantelesna bude odložena nekoliko meseci", kaže mama Staša i dodaje da, uprkos tome što je ostala trudna iz prvog pokušaja, problemi nisu izostali, jer je ostajanje u drugom stanju moralo da se prolongira.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli ANASTASIJA DJURIC ???? (@anastasija)

Ta činjenica da ima sindrom hiperstimulacije je veoma loše delovala na nju.

"To je veoma negativno delovalo na mene, jer su mi rekli da moram tri meseca da ležim u krevetu i da mogu samo do toaleta da odem", priseća se.

Staša je ukratko objasnila šta se dešava u organizmu žene i šta dovodi do pojave tih komplikacija.

"Hormoni tako deluju da jajnici nastavljaju da proizvode jajne ćelije, stomak vam otekne jer se sakuplja voda. Imala sam strašne bolove, zamalo da završim u Urgentnom centru. Oko svih organa se skupila voda da sam u jednom trenutku pala od bolova, jer nisam znala šta ću sa sobom", govori mama Anastasija.

Ipak, kada se maleni Andrej rodio, svi ti bolovi su zaboravljeni, a uloga majke je čini ispunjenom i srećnom.

Mama Staša dodaje da je strpljenje ključno za potomstvo, ali ne i vreme. Kako kaže, ona i njen suprug poučeni iskustvom svojih prijatelja, odmah su krenuli u proces vantelesne oplodnje, kako ne bi gubili vreme.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli ANASTASIJA DJURIC ???? (@anastasija)

"Nama su neki lekari rekli da imamo stoprocentne šanse da prirodno dobijemo bebu, a neki su bili suprotnog mišljenja. Ono što se dogodilo jeste da je vreme prolazilo", kaže mama Staša i dodaje da najbolji savet koji su dobili od prijatelja jeste da urade vantelesnu oplodnju, jer će u suprotnom izgubiti vreme, a ovim postupkom uštedeće svoje živce.

Ona za parove ima samo jednu poruku, a to je da ne odustaju i da, bez obzira na pandemiju koronavirusa, ipak pokušaju. Kako kaže parovi treba da iskoriste sve benefite koje je država omogućila, u ovom slučaju neograničen broj postupaka vantelesne oplodnje, kao i to što se starosna granica pomerila sa 42 na 43 godine.

Posebnu poruku je poslala budućim mamama.

"Neka budu strpljive, hrabre, snažne i neka veruju, a trudnoća će se sigurno dogoditi."

Pročitajte i:

Zapratite nas i na Instagramu!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Uživajte u roditeljstvu! (@yumama.rs)