Prvi put u gotovo 100 godina dugoj istoriji, časopis Tajm proglasio je "dete godine" koje je imalo najviše uticaja na svet 2020. godine. Časopis je izabrao petnaestogodišnju Gitandžali Rao, naučnicu i pronalazača iz savezne države Kolorado.

Devojčica se pojavila u Tajmovom TV specijalu 'Dete godine' u petak uveče. Rao je izabrana među više od 5000 nominovanih, zbog korišćenja tehnologije za pronalaženje rešenja za probleme poput zavisnosti od opijata i zagađivanja pijaće vode.

U intervjuu koji je za Tajm vodila glumica Anđelina Džoli, Rao je govorila o svom mentorisanju drugih učenika i svojim ciljevima "stvaranja globalne zajednice mladih pronalazača koji bi rešavali probleme sveta."

"Učenici s kojima radim jednostavno ne znaju odakle da počnu. Smatram da ako im date iskru, od koje mogu da počnu, da se tada menja sve. To znači da jedna osoba više u ovom svetu želi osmisliti ideje za rešavanje problema", rekla je Rao i dodala:

"Nedavno sam došla do brojke od 30 000 učenika kojima sam bila mentorka, što je super uzbudljivo."

Američki časopis od 1927. godine jednom godišnje proglašava osobu godine, te su tu nagradu dobijali uticajni muškarci, žene, grupe ili koncepti, koji su svake godine od tada dobijali naslovnicu.

Ovo nije prvi put da je maloletna osoba dobila prostor u Tajmu. Prošle godine je osoba godine bila švedska klimatska aktivistkinja Greta Tunberg, kojoj je tek 17 godina.

Pročitajte i...