U uvodnom obraćanju ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je osnovni cilj da se obezbedi kvalitetna zdravstvena zaštita za sve građane, bez obzira na njihov socijalni ili materijalni položaj u društvu i druge različitosti. Ministar je istakao i važnost digitalizacije zdravstvenog sistema, ulaganja u bolničke kapacitete i ljudski kapital, na kojima će se intenzivno raditi u narednom periodu.

Dve panel-diskusije: „Infrastrukturne promene zdravstva u digitalnoj eri“ i „Održivost zdravstvenog sistema“, koje je moderirala Ljiljana Pejin Stokić ispred Ekonomskog instituta i podsetila da se ova institucija više od 20 godina bavi organizacijom zdravstva i zdravstvene zaštite u Srbiji, kao i pitanjima racionalnog korišćenja sredstava.

Na samom početku prvog panela obratio se Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, koji je naglasio da je za rešavanje brojnih problema u vreme pandemije koronavirusa važna saradnja Ministarstva zdravlja sa ostalim ministarstvima. Državni sekretar je podsetio na tešku situaciju u kojoj se nalazi zdravstveni sistem i apelovao na sve građane da nose maske i drže distancu kako bi pomogli sebi i najmilijima.

U daljem razgovoru panelisti – među kojima su bili i Verica Jovanović, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, Nenad Paunović, direktor jedinice za implementaciju strateških projekata kompanije Delivery Unit, Pavle Zelić ispred Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije i Sandra Marinković, član Upravnog odbora Američke privredne komore i External Affairs Lead MSD – govorili su o značaju digitalizacije u zdravstvu, novitetima poput e-bolovanja, e-uputa i lečenju na daljinu, medicinskoj zaštiti za vreme epidemije, imunizaciji i vakcinaciji protiv koronavirusa.

U drugom delu konferencije panelisti su bili Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova Inovia, Sanda Savić, predstavnik Privredne komore Srbije, Željko Jović, direktor sektora za zdravstveno osiguranje kompanije Uniqa osiguranje, i Davorin Radosavljević ispred Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, koji su istakli s kakvim se sve problemima zdravstvo suočava za vreme kovida i složili se da se u zdravstveni sistem mora neprestano ulagati u inovacije kako bi adekvatno mogao da odgovori na stalne izazove s kojima se suočava.

Kompletnu konferenciju možete detaljno pogledati na linku http://re-setsummit.adriamediagroup.com/agenda/buducnost-zdravstva-i-zdravlja-ljudi/.
Konferencijom pod nazivom „Održiva budućnost 2021“, koja će se održati sutra, 27. novembra, završava se Re-set summit. Detaljan program, paneliste, kao i prenos uživo možete pratiti na sajtu http://re-set-summit.adriamediagroup.com/.