Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZASADI DRVO NA MAGLEŠU: Zasađeno 2.500 sadnica duglazije! (KURIR TELEVIZIJA)

Različite, a svaka lepa na svoj način. Valjevske planine se diču lepotom, mirom i raznovrsnošću flore i faune, ali prethodnih osam godina na ovom području stabla su se masovno sušila.

  Izvor: Foto: Kurir

Jedan od lokaliteta koji je stradao jeste Magleš čije padine karakterišu vrtače, livade, šume i prelepi vidici.

Da bi se očuvalo to bogatstvo, u okviru akcije "Zasadi drvo" volonteri i radnici JP Srbijašume početak nedelje iskoristili su da zasade nove mlade sadnice.

Od prošle godine, kada se prvi put pridružio volonterima u akciji sadnje, Marko Teodorović, volonter u toj akciji svaki slobodan trenutak koristi da pomogne šumarima u ulepšavanju okoline.

"Volim drveće, volim prirodu i mislim da svako treba da doprinese nekako ekologiji i prirodi uopšte", kaže on.

Marko od šumara uvek nauči nešto novo, a ovoga puta na Maglešu nije izostalo ni dobro raspoloženje.

"Gde god nađeš tu zasadi, znači na svako prazno mesto gde god može da se iskopa jamić, može zemlja da se donese, da bi se biljka održala, odrasla i sazrela", rekao je Slobodan Dunjić, šumarski tehničar ŠU Valjevo JP Srbijašume.

Na ovom mestu posađeno je 2.500 jednogodišnjih sadnica duglazije.

Od 2012. godine ovo područje pretpelo je velike gubitke usled visokih temperatura i nekoliko meseci bez kapi kiše.

"Na ovom lokalitetu gde se sad nalazimo smrča je od 2015. godine počela akutno da se suši, to je rezultiralo i nekom globalnom promenom klime. Svedoci smo da su leta izuzetno sušna i to utiče na taj način što su stabla dosta fiziološki ranjivija, manje otporna i podložna uticaju raznih biljnih bolesti i štetočina", kaže Vladimir Lazarević, revirni inženjer ŠU Valjevo JP Srbijašume.

Od 2012. godine zaključno sa ovogodišnjom jesenjom sadnjom plan je da na valjevskim planinama bude zasađeno pola miliona sadnica.

Jedno od područja na kom se vredno sadi je i Divčibare.

Diplomirani inženjer šumarstva ŠU Valjevo JP Srbijašume Boško Vidić, kaže da je na Divčibarama, na lokalitetu Maljen, u poslednjih pet godina zasađeno 420.000 sadnica na površini od 144 hektara.

Šumska uprava Valjevo ove godine obeležava 120 godina postojanja.

Zbog epidemiološke situacije neće biti proslave, ali kako kaže šef Šumske uprave Srđan Živić, šumari pošumljavanjem proslavljaju ovaj jubilej.

"Akcija Zasadi drvo u 2020. godini afirmiše našu struku i daje joj veliki značaj. Mislim da je to dobro kad se češće pominje naša struka koja mnogo više zna o šumi kao najkomplikovanijem ekološkom sistemu na kopnu, koja čini kičmu svekolike sredine", kaže Živić.

Još jedan problem sa kojim se Valjevo suočava iz godine u godinu jeste aerozagađenje.

"Mi u Valjevu imamo veliki problem aerozagađenja, ali ova gradska vlast je ušla u borbu sa tim. Trenutno radimo na priključivanju objekata iz centra grada na toplanu", izjavio je Miloš Milutinović, pomoćnik gradonačelnika grada Valjeva.

Koncentracija štetnih čestica varira u toku dana i zavisi od klimatskih uslova u određenim delovima zemlje i gradovima.

Zato su se u borbi za zdraviji život u Valjevu i okolini ujedinili projekti "Zasadi drvo" i "Za zelenije Valjevo".

Sadnja se sprovodi u sklopu projekta "Za zelenije Valjevo", koji je podržan od strane grada Valjeva.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica