U savremenom društvu stalno smo okruženi ljudima koji se razlikuju. Ta različitost se ogleda u nacionalnosti, kulturi, običajima, veri, fizičkom izgledu, vaspitanju, stepenu obrazovanja, a tu su i osobe sa različitim nivoima invaliditeta i drugim razlikama. Mi se ne rađamo tolerantni ili netolerantni, to je osobina koja se razvija i uči. Kao pojedinci možemo puno učiniti da dete izraste u osobu koja će znati da poštuje različitosti.

Dan tolerancije se obeležava 16. novembra. Toleranciju je definisao UNESCO, 1995. godine: "Tolerancija je poštovanje, prihvatanje i uvažavanje bogatstva različitosti u svetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi. Ona je zasnovana na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savesti i uverenju. Tolerancija je harmonija u različitostima. To nije samo moralna dužnost, to je takođe politički i zakonit zahtev. Tolerancija, vrlina koja mir može učiniti mogućim, doprinosi menjanju kulture rata u kulturu mira."

Neki ljudi vole da budu u raznovrsnim okruženjima, dok se drugi u takvom okruženju ne osećaju prijatno. To zavisi od učestalosti boravka među različitim ljudima, stepena interakcije sa različitim ljudima, kao i od naših stavova prema razlikama. Važno je znati da će stavovi roditelja u velikoj meri uticati na stavove koji se tokom odrastanja formiraju kod dece.

Najčešće smo tolerantni prema onima koji su nam slični a za osobe koje to nisu dolazi do smanjene tolerancije. Deca uče po modelu, ona nas stalno posmatraju i imitiraju, čak i pre nego što progovore. Ukoliko ste vi kao roditelji netolerantni, onda ni dete ne može postati tolerantno.

Netolerancija se izražava vređanjem, nasiljem, agresijom, ruganjem... Način na koji ćemo izraziti toleranciju zavisi od vaspitanja. Zato budite uzor svojoj deci, izbegavajte šale na tuđi račun, pokažite poštovanje prema drugima i prema njihovim različitostima, razgovarajte iskreno i otvoreno sa svojom decom, podstičite samopoštovanje u svojoj porodici. Bitno je da dete uključite u situacije u kojima je prisutna različitost. To može da bude u vrtiću, igraonici, na sportu, u školi, na izletu, u parku. Kroz igru deca uče o sebi, o drugima i o različitostima koje nas okružuju. Tako im pružamo priliku da prihvate različitosti i da odrastu u tolerantne osobe.

Poruka L.E.C. Čabarkape: Nađite razumevanja za različitosti, prihvatite ono što je drugačije, naučite da volite bez predrasuda i budite dobar primer vašoj deci. Uvažavajmo različitosti – od toga rastemo i mi i deca.

Pročitajte i...