Odlazak na jezero Jufaula je trebao da bude zabavan izlet brodom za porodicu Fri, ali se iznenada dogodila velika tragedija. 

Devetogodišnji Endru Bredi pao je u nesvest i nakon toga upao u jezero. Roditeljima u prvi mah nije bilo jasno kako se to dogodilo, a kasnije je otkriveno da je dečak umro od trovanja ugljen-monoksidom.

"Ovo je najteži post koji ću ikada napisati, ali su ove informacije preko potrebne.  Endru Brejdi je umro 6. juna 2020. Imao je samo devet godina", započela je tužna majka svoju priču o tome šta se zaista dogodilo na tom jezeru.

"Jedna od stvari koju nismo uzeli u obzir je veoma dug period u kojem se naš dečak nije budio", objasnila je. To se dogodilo u trenutku kada je brod saobraćao delom u kojem mora da samnji brzinu. Nismo ni slutili da je to toliko opasno."

Make this go viral. This is the hardest post I will ever have to write, but this information needs to be shared. Andrew...

Objavljuje Cassandra FreePetak, 28. kolovoza 2020.

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, čamci na benzinski pogon mogu emitovati ugljen-monoksid (CO), gas bez mirisa, bez boje, koji može otrovati ili ubiti osobu ako ga udiše previše. Mnogi generatori otvaraju se prema zadnjem delu čamca, što može predstavljati rizik za nekoga ko sedi pozadi, gde je Andru bio veći deo dana. Putovanje sporijim brzinama, kao što je porodica Fri radila tog dana, takođe može povećati koncentraciju ugljen-monoksida.

Majka Kasandra je istakla da nije bilo ništa neobično u tom trenutku jer je navikla da njena dečica budu umorna kada ceo dan provode na suncu. Roditelji su prvobitno ponašanje dečaka pripisali njihovom užurbanom danu, nesvesni da glavobolja, vrtoglavica, slabost, mučnina, povraćanje, bolovi u grudima i konfuzija mogu biti znaci trovanja ugljen-monoksidom i lako se mogu pomešati sa previše sunčanja.

"Endi se zavukao na zadnji deo čamca i sklupčao se u klupko", rekla je, prisećajući se tog dana. "Spakovali smo se i čistili, a deca su neprestano govorila da se ne osećaju dobro i da samo žele da odspavaju", setila se.

"Moj muž je podigao našeg srednjeg sina. Kada je pokušao da dovede Endija, čamac se samo zaljuljao i on se otkotrljao."

Dečakov tata Bret i još dvojica muškaraca uskočili su u pokušaju da pronađu Andija. Kada su ga konačno pronašli, nije reagovao. "Uspeli su da ga povrate, ali on nikada više nije udahnuo", istakla je majka Kasandra.

Kada su došli lekari, rekli su im da dečaku ne rade moždane funkcije i da jedan udah ne bi promenio ništa. Mama dečaka je rekla da u početku nije mogla da razume zašto Andi, koji je bio vešt plivač, nije reagovao kada je pao u vodu. Rezultati testiranja su pokazali da je Endi imao veliku količinu ugljen-monoksida u svom organizmu, a lekari su istakli da je on "već otišao" u trenutku kada je pao u vodu.

"Sada znamo - kada smo izgubili svoje prekrasno dete, svesni smo da je ovo moguće i da, dešava se! Može biti vrlo retko, ali to postoji. Endi je bio manji od svoje braće. Oni su se kretali po čamcu mnogo više nego on, zato su bili u manjem riziku. Ipak, nismo izgubili svih troje te noći. Ma koliko je teško izgovoriti ovakve reči, imali smo sreće", ispričala je neutešna majka.

"Medicinski radnici su me ubeđivali da moja beba nije plakala, da je naprosto samo zaspao", ispričala je sa knedlom u grlu. 

Stručnjaci su saglasni da bi ovakva trovanja mogla da se spreče. Rani simptomi trovanja CO uključuju iritirane oči, glavobolju, mučninu, slabost i vrtoglavicu.

Zapratite nas i na Instagramu!