U beogradskim školama već su počeli izostanci dece zbog respiratornih infekcija, koje nužno ne znače i da je korona u pitanju, ali simptomi su često isti kao kod kovida 19, ali i alergija.

Početak je jeseni, doba godine kada i počinju respiratorne infekcije i alergijske reakcije, ali i prva jesen u koju smo ušli sa koronom, pa se mnogi pitaju kako razlučiti o čemu je tačno reč.

Doktor Vojislav Lekić, načelnik Bolnice za pedijatriju "Dr Olga Popović Dedijer", govori za Kurir da pedijatri odlično znaju da naprave trijažu pacijenata, te da roditelji treba odmah da se jave najbližem domu zdravlja radi dijagnostike.

"Naše zdravstvo je dobro organizovano u uslovima koronavirusa. Kad dete dođe, uzima se iscrpna anamneza o njegovim kontaktima, u svakom domu zdravlja postoji opcija da se odmah testira na kovid 19. Brzi test i dodatne dijagnostičke metode, krvna slika, leukociti, to su mehanizmi pomoću kojih se jasno utvrđuje o kojoj vrsti infekcije je reč. Na osnovu toga se dalje procenjuje gde dete treba da se leči", ističe doktor Lekić i dodaje: "Sada kada je kraj septembra, početak oktobra, već počinju respiratorni virusi i alergije, svaki iskusni pedijatar može da proceni šta je uzrok bolesti. Simptomi respiratorne infekcije su kašalj, otežano i plitko disanje, povišena temperatura, zapušenost nosa. I alergija ima slične simptome, kao i korona."

On ističe da deca koja dolaze u domove zdravlja "predstavljaju opasnost za drugu decu i upravo zato postoji trijaža koja sprečava širenje virusa". Kako navodi doktor Lekić: "U našu bolnicu može ući po jedan pacijent uz jednog pratioca, ostali čekaju ispred. Obavezni su distanca i maske."

Da su već počele respiratorne infekcije potvrđuje i majka jednog đaka nižih razreda, gde u grupi od njih 14 jedan dan nije došlo petoro, a potom šestoro dece. "Kako su nam rekli roditelji preko Vajber grupe, deca su ili prehlađena ili su krenule alergije koje se javljaju svake godine. Ipak, to je zabrinulo pojedine roditelje, koji su se uplašili da je korona u pitanju", kaže mama jednog đaka.

Zapratite nas i na Instagramu!