Trudnoća i porođaj sa sobom donose veliki broj promena. Pored toga što je u vama raslo još jedno biće i potom se nakon porođaja smestilo u vaše naručje, organizam je pretrpeo mnoge promene.

Od promene veličine materice, pomeranja organa, oscilaciji hormona, jedna od vrlo čestih pojava je i hiperpigmentacija. Reč je o tamnim flekama koje se javljaju na koži, a poznatije su pod nazivom "trudnička maska" (melazma).

Fleke koje se javljaju na licu trudnice najčešće nastaju usled hormonskih promena i reakcije na sunčevu svetlost. Koža se tada štiti od oštećenja tako što stvara melanin, koji daje boju koži.

Dakle, hormoni stvaraju uslove, dok su UV zraci sunca okidači da dođe do pojačanog stvaranja melanina i nastanka "trudničke maske". I drugi uzročnici, poput genetskih predispozicija, starosne dobi, određenih lekova mogu dovesti do pojave hiperpigmentacije.

Ipak, nema razloga za brigu. Ove fleke nisu trajne i možete ih se rešiti koristeći proizvode namenjene tome.

Uz odgovarajuću i redovnu negu i zaštitu od sunca, koja je posebno formulisana za kožu sklonu hiperpigmentaciji moguće je smanjiti vidljivost fleka, ali i sprečiti nastanak novih.

Među preparatima koji su se najbolje pokazali pri lečenju ovog problema i kojim su mame bile vrlo zadovoljne jesu Eucerin Anti-Pigment linija preparata, kao i Eucerin Pigment Control Fluid za zaštitu od sunca SPF 50+.


Foto: Promo

Ovi preparati u svojoj osnovi sadrže Eucerin patentirani Tiamidol, sastojiak koji se, nakon velikog broja testiranja, pokazao kao najefikasniji u borbi sa hiperpigmentacijama na koži. On deluje tako što smanjuje proizvodnju melanina na onim mestima gde se fleke pojavljuju. Tako dolazi do smanjenjenja vidljivosti postojećih fleka, ali i do sprečavanja nastanka novih. 

Uz adekvatno čišćenje, negu i zaštitu kože od sunca, vrlo lako ćete doći do blistavog tena. Važno je da odaberete proizvode koji vam najviše odgovaraju, a koji umanjuju stvaranje melanina, uvrstite ih u svoju dnevnu I noćnu rutinu.

Nemojte gubiti samopouzdanje - pored toga što se na vašem telu dogodio veliki broj promena, koje uključuju višak kilograma, hormonski disbalans, promene na koži, ipak ste dobili najveći poklon u svom životu - svoju bebu.