Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta kada dete mora u izolaciju - pitanje koje muči zaposlene roditelje

Ukoliko kod učenika postoji sumnja ili dokaz da je zaraženo virusom korona, samoizolacija se preporučuje i njemu, celom odeljenju, ali i roditeljima dece.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Otkako je krenuo povratak u školske klupe sporadično su se javili i slučajevi ili sumnje na virus korona kod nekoliko mališana u našim školama. U tim okolnostima dete, ali i cela grupa mora u izolaciju. Postavlja se pitanje - šta roditelj onda može da radi? Koje opcije postoje na raspolaganju, ali i kolika plata može da bude u tom slučaju?

"U situaciji kad je detetu zbog zaraze virusom korona određena samoizolacija i roditelju se određuje samoizolacija i privremena sprečenost za rad zbog pojave zaraznih bolesti u njegovoj okolini. Naknadu zarade obezbeđuje poslodavac i prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju iznosi 65 odsto", rekli su iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Povezane vesti

Ukoliko je roditelj zaposlen kod poslodavca, koji je u skladu sa preporukom Vlade Republike Srbije izmenio opšti akt, odnosno ugovor o radu u delu kojim se uređuje naknada zarade, roditelju privremeno sprečenom za rad zbog mere izolacije ili samoizolacije, pripada naknada zarade u iznosu od 100 odsto, koju obezbeđuje poslodavac.

"Zaključuje se da je visina naknade zarade zbog mere izolacije ili samoizolacije 65 odsto, a može biti i 100 odsto, što isključivo zavisi od poslodavca i činjenice da li je takvo pravo propisao zaposlenom opštim aktom (kolektivni ugovor) ili ugovorom o radu", istakli su u RFZO.

U zemljama regiona su to rešili na sličan način 

Tako u Hrvatskoj, ukoliko se detetu preporuči samoizolacija, roditelj ostvaruje pravo na naknadu plate za vreme privremene sprečenosti koja od prvog dana tereti sredstva HZZO-a. U slučaju da je mlađe od tri godine, tada ostvaruje pravo na naknadu plate u stopostotnom iznosu utvrđene osnovice, a ako je starije od tri godine, onda u iznosu 70 odsto.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica