Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da je epidemiološka situacija u Srbiji stabilnija nego pre 15 ili 20 dana, ali da zbog svega što nam se desilo u prvom i drugom piku moramo da budemo oprezni jer je sada sezona respiratornih infekcija.

Gostujući na Pinku, naveo je da postoji strah od ukrštanja sezonskog gripa i virusa korona i dodao da se bolnice u Batajnici i Kruševcu grade kako nam se ne bi ponovilo ono što je bilo.

Govoreći o školama, izrazio je mišljenje da su to najbezbednija mesta za decu i dodao da su trenutno u svim osnovnim i srednjim školama u našoj zemlji zaražena 52 učenika i oko 20 predavača.

"Imajući u vidu da imamo više od 850.000 učenika, možemo smatrati da su to sporadični slučajevi, ali to ne znači da ne treba da budemo zabrinuti, oprezni i da ne pratimo stanje na dnevnom nivou", rekao je Đerlek.

Naveo je da je u utorak održan sastanak sa direktorima bolnica koje nisu u kovid sistemu i da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar izdao naredbu svim direktorima opštih bolnica da se, s obzirom na to da je epidemiološka situacija stabilnija nego što je bila, u ovom trenutku više pažnje posveti hroničnim pacijentima.

"Ti pacijenti su imali strpljenja i čekali sve dok se ovo ne stabilizuje, tako da ćemo sprovesti ono što oni zaslužuju", rekao je Djerlek i dodao da će se, pre svega, raditi magnetne rezonance i skeneri u svim bolnicma u Srbiji.

Pojasnio je da je napravljen protokol koji podrazumeva da se uradi 40 skenera i 20 magentnih rezonanci u toku 24 sata.

"Radiće se od sedam do 19 sati, čak i vikendom, a zatim ćemo raditi sve dijagnostičke metode na koje su pacijenti čekali. Tu pre svega mislim na kardiovaskularne bolesti, koronarografiju, ugradnju stenta, gastroenterologiju, kolposkopiju", naveo je Djerlek i dodao da će se raditi i operacije katarakte, kuka, kolena.

Sve to će se, kaže, raditi u narednih 21 dan i dodaje da je svaka bolnica dužna da napravi plan rada za 21 dan.

"Zašto 21? Zato što ne znamo kakva će biti epidemiološka situacija. Mi bi voleli da to bude mesec ili mesec i po dana, ali za sada je 21 dan, a ako nam to situacija dozvoli biće još", dodao je Đerlek.

Zapratite nas i na Instagramu!