Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samo pet odsto roditelja izabralo nastavu od kuće - ministar Šarčević o nastavi u školama

Objašnjavajući kada će deca nositi maske u školama i kako će se nastava odvijati, ministar prosvete je istakao kako vrlo malo broj roditelja želi da deca pohađaju nastavu od kuće.

 Izvor: Foto: Shutterstock

"Imam podatak da je preko pet odsto škola završilo ankete i nemamo nijednu ustanovu koja ne zna šta će da radi. U anketama je manje od pet odsto roditelja i đaka izabralo učenje od kuće", obelodanio je danas gostujući na TV Pink ministar prosvete Mladen Šarčević.

Kako je rekao, kod prvaka nema dileme kada je reč o povratku u klupe i navodi da je na današnji dan snimljeno oko 75 odsto sadržaja za septembar, za sve nivoe.

"Snima se na osam jezika nacionalnih manjina i to je nešto što nije uradila nijedna država. Dakle, imamo snimljenu celu nastavu za osnovnu školu, za gimnaziju, kao i za opšte stručne predmete, odnosno 15 strukovnih oblasti rada", naveo je ministar.

Na kritike da će se virus pojaviti u školama, Šarčević odgovara da su epidemiolozi naložili da i deca nose maske, dok rukavice nisu obavezne.

"Đaci nose maske tokom ulaska u školu i tokom boravka na času, osim ako učenik ne odgovara, kada mu se eventualno dozvoljava da je skine. Nosi masku na odmoru i odlazi kući. Boravak u školi zaista je najbezbedniji deo dana đaka", rekao je Šarčević, a prenosi Pink rs.

Povezane vesti

On je apelovao na roditelje da mere temperaturu deci pre polaska u školu.

"Ako škola ima 1.000 đaka, ko će u prvoj smeni da stoji pred ulaskom u zgradu i meri deci temperaturu? Čekalo bi se sat i po vremena da se dođe na red. Roditelji valjda vide dete pre polaska u školu, vide kako izgleda i uz sve to - neka mu izmere i temperaturu", kaže Šarčević.

Podseća da su časovi skraćeni na 30 minuta, što je, kako kaže, dovoljno za glavni deo časa. Deo posla koji ne stigne da se uradi tokom nastave u školama, uradiće se onlajn. Fizičko je, kaže, modifikovano.

"Napravljeno je uputstvo koje će ići sutra, a koje govori da, po odluci Kriznog štaba, svi prvi časovi u svim školama treba da budu posvećeni epidemiji. Svaki čas fizičkog, razrednog ili građanskog časa, biće upotrebljeni za ono što će raditi profesori fizičkog, biolozi, psiholozi, čak i školski lekari", kaže Šarčević.

Dodaje da se moralo misliti i o tome da su u nekim školama u toku radovi na rekonstrukciji.

"Imamo 122 škole koje su u građevinskim radovima. Neke će biti gotove, a neke ne. Zato ćemo decu prebacivati u škole koje su relaksirane sa prostorom i kojima uslovi to dozvoljavaju", kaže Šarčević.

Zaključio je da roditelji nemaju razloga za brigu i čestitao je đacima polazak u školu, posebno prvacima.

"Ako smo pametni i štitimo se, sve možemo da radimo kao ljudi", rekao je ministar.

Zapratite nas i na Instagramu!

Najnovije

Vesti

Porodica