Jedna divna priča odjeknula je našom zemljom. Mama Milena Jovančić, koja je početkom jula imala virus korona, i to u devetom mesecu trudnoće, 5. avgusta je na svet donela zdravog dečaka. Ne samo što je mališa zdrav i odlično se oseća, već se ispostavilo da je mama sinu putem posteljice prenela antitela virusa korona, te on sada ima imunitet.

"Početkom jula imala sam kovid 19, a već 5. avgusta rodila sam Lazara, koji ima antitela na virus korona. Srećna sam što se sve lepo završilo i što je moja beba, preko moje placente, stekla imunitet na koronu.

U dubini srca sam se nadala da će tako i biti i da će se moj dečak roditi imun na novi virus", rekla je za Kurir Milena Jovančić (29) iz Vranja, žena koja je pobedila koronu i potom rodila zdravog dečaka, kome je odmah po rođenju na testu aktuelno prisustvo virusa bilo negativno, ali se ispostavilo da ima IgG antitela, koja pokazuju da je virus već preležao.

Milena kaže da se nadala ovakvom ishodu.

"Nekako sve vreme me je držala misao da, ako treba da imam koronu, manje zlo bi bilo da je dobijem dok sam trudna, nego kada se porodim. Beba, kada se rodi, nema nikakav imunitet i bila bi podložna raznim infekcijama, a kamoli ovakvom virusu, koji je još nov i nepoznanica. Završila sam farmaciju i znam te neke osnovne stvari što se tiču imuniteta, tako da sam očekivala da beba preko placente stekne taj imunitet na virus korona i s njim dođe na svet. I eto, sve se lepo završilo, Lazar ima antitela na koronu", istakla je Milena.

Ona je napomenula da je, uz sve to, imala i pozitivan stav.

"Nisam se plašila. Sve vreme trudnoće sam radila ono što mi je intuicija nalagala - vitamini, dosta voća, dosta sna i ne previše gužve. Ipak, korona je došla u našu porodicu, pretpostavljamo da ju je suprug dobio na poslu. Sada se mnogo sigurnije osećam i čekam da izađemo iz bolnice. Nekako se nadam i da će ta antitela na koronu, koja ima Lazar, dugo potrajati. Zapravo, verujem da će s njegovom koronom biti kao s boginjama - kad ih jednom preležiš, ne možeš opet, zaštićen si za ceo život", kroz osmeh nam je rekla Milena.

A suprug Marko Jović (32) i četvorogodišnja ćerkica Sofija nestrpljivo čekaju dolazak Lazara i Milene kući.

"Sad, kad znam da je sve u redu, nema srećnijeg čoveka od mene. Zbog kovida sam izgubio samo čulo mirisa, a Milena nije imala nikakve simptome i bili smo opušteni. Ali ne zadugo. Prava agonija za mene je počela 10-15 dana pre Mileninog porođaja, pošto je u Nišu zbog kovida umrla jedna, pa druga trudnica. Stvarno sam bio uplašen. Ali, bogu hvala, sve nam se dobro završilo. Jedva čekamo da stignu kući da se čuvamo, Sofija nestrpljivo iščekuje brata", kazao je za Kurir Marko, koji planira da ćerkici uradi test na antitela.

Zapratite nas i na Instagramu!