Kovid pozitivne trudnice sve preglede mogu obavljati, pored Kliničko - bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović", i u drugim ginekološkim zdravstvenim ustanovama. Svako porodilište ima poseban deo namenjen za zbrinjavanje kovid pozitivnih trudnica.

Načelnica dnevne bolnice GAK Narodni front prof. dr Ana Mitrović Jovanović kaže da one trudnice koje su, na primer, u petom meseću trudnoće, a osećaju simptome korona virusa, trebalo bi prvo da se jave u kovid ambulantu nadležnog doma zdravlja.

Prof. dr Ana Mitrović Jovanović, načelnica dnevne bolnice GAK "Narodni front" kaže za RTS da ona lično ima mnogo više pozitivnih trudnica nego u prvom piku epidemije.

"U junu mesecu je bilo rekordnih 700 porođaja, a prosek je 500. Ogroman broj trudnica prepoznaje GAK "Narodni front" kao instituciju gde će se poroditi i u vreme kovida", kazala je Ana Mitrović Jovanović.

GAK ima kovid odeljenje gde se porađaju trudnice i leče žene koje su kovid pozitivne.

"Najčešća dilema je kada se recimo trudnica u petom mesecu razboli, oseća simptome, ona dođe pravo u GAK, što je pogrešno. Ne treba takve trudnice da se prvo jave na mesto ginekološke klinike, osim ako imaju simptome pored kovida, koji su vezani za trudnoću. Ako je u petom mesecu trudnoće, ona treba da se javi u nadležni dom zdravlja i kovid ambulantu i da se upućuje dalje na neku od klinika gde se javljaju kovid pacijenti, bez obzira na to što je ona trudna", navela je Ana Mitrović Jovanović.

Ako, recimo, u petom mesecu trudnoće ona prokrvari ili ima bilo kakve druge simptome koji bi je uputili u ginekološku ustanovu, lekari GAK-a će je pregledati i zadržati na kovid odeljenju.

Testiranje na prijemnom odeljenju

Prema njenim rečima, trudnica koja nema samo simptome kovida, nego ima i simptome u vezi sa trudnoćom, ona se javlja u prijemnu ambulantu i testira se uz pomoć brzog testa.

"Mi imamo jako veliki broj brzih testova, i za deset do 15 minuta stiže test koji pravi trijažu, da li pacijentkinja ide na regularno odeljenje ili na kovid odeljenje, ako su IGM antitela pozitivna. Onda zovemo zavod i oni dolaze da uzmu pi-si-ar. Ali ta prva trijaža se radi na prijemu, da bismo pokušali da sačuvamo da drugi deo bolnice ostane čist. Ti testovi nisu apsolutno pouzdani i sigurno da će se desiti u nekom trenutku i neki propust, i mi nemamo ništa što možemo preko toga ponuditi", navela je Mitrović Jovanovićeva.

Dodaje da je to standard i u svetu kada se radi trijaža pacijenata.

Kada je reč o onim trudnicama koje su pozitivne, a predviđene su za indukcijski porođaj, odnosno carski rez, Ana Mitrović Jovanović navodi da su one primljene na tom odeljenju i da se tu vrši porođaj.

"Prošle nedelje smo porađali jednu drugorotku koja je bila kovid pozitivna, čak je bila i najavljena kao takva. Bila je upućena u kovid odeljenje i gde je obavljen prirodan porođaj bez problema", ukazala je Mitrović Jovanovićeva.

Deca rođena zdrava

Ono što bi trebalo da smiri trudnice, kako navodi, jeste da je dosadašnje iskustvo sa kovid trudnicama sjajna.

"Sve su se lepo porodile i sva deca su zdrava. To je ono što treba da bude poruka za naše trudnice koje se dodatno brinu oko kovida u vezi sa opštom populacijom", navela je Ana Mitrović Jovanović.

"Ako se, recimo, inficira u ranom periodu trudnoće, po našem iskustvu i iskustvu iz sveta trebalo bi da budu bezbedne i da ishod bude najpovoljniji po trudnicu i dete", kazala je Ana Mitrović Jovanović.

Dodaje da je i evropska preporuka da se svim pacijentkinjama objasni da se njihov ishod lečenja neplodnosti neće poremetiti ako bi odložile vantelesnu za tri do šest meseci. Trebalo bi da razmisle u ovom trenutku dok je ovaj pik.

Najčešća pitanja trudnica su u vezi sa strahom. Manje se brinu za svoje opšte stanje, a više da li je to uticalo na bebu.

Zapratite nas i na Instagramu!