Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je smrt olimpijke na porođaju mogla da se spreči - objašnjava poznata doktorka

Dr Snežana Rakić govorila je o nesrećnom slučaju koji se desio Bobani Momčilović Veličković, našoj poznatoj olimpijki.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Svi smo upoznati sa strašnom pričom koja je zadesila našu olimpijsku Bobanu Momčilović Veličković. Usled eklampsije i komplikacija na porođaju, ova divna mlada žena je izgubila svoj život.

Da li je ovo moglo da se spreči prof. dr Snežana Rakić govorila je u Jutarnjem programu TV Prva.

"Preeklampsija može da nema simptome, mogu da se jave dan pre, u toku samog porođaja, nakon porođaja. U svetu svake godine zbog eklampsije premine 63.000 porodilja", rekla je dr Rakić.

Kako je objasnila, reč je o metaboličkom sindromu koji se javlja samo u toku trudnoće. To je bolest posteljice. Javlja se češće kod mladih majki, starijih majki, blizanačkih trudnoća. Baš zato što nekada nema nikakvih simptoma, rani skrining u trudnoći je najbolja preventiva.

Povezane vesti

"Mi ne znamo zašto nastaje, ne znamo šta je okidač. Eklampsija je terminalna oluja, koja se javlja na kraju bolesti. To je urušavanje čitavog organizma. Svi lekari u Srbiji su upoznati sa tim kako izgleda i šta treba da se uradi", izjavila dr Rakić.

Prema njenim rečima, nekada medicina nije svemoguća, posebno kada već dođe do eklampsije.

Kada je reč o trudnoći u kojoj je dijagnostikovana preeklampsija, trudnica dobija posebne lekove tokom porođaja da bi se pritisak spustio, a ukoliko se u bolnici pojavi trudnica koja ima eklampsiju, trudnoća se odmah prekida, jer je to jedini način da se napad zaustavi.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica