Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako pomoći detetu kada se poseče?

Posekotine kod dece nekada ne možete uspeti da sprečite, zato je vrlo važno da odreagujete na pravi način kada do njih dođe. Pogledajte kako da pružite prvu pomoć detetu koje se poseklo.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Bez obzira na  to da li ste u svom domu ili pak napolju, naročito kada dete prohoda mogu se dogoditi razne nezgode. Nekada one budu veće i teže, dok nekada budu i bezazlene. U svakom slučaju, od ključne je važnosti da znate na koji način treba reagovati u takvim trenucima. 

Ma koliko bili pažljivi, često se može dogoditi da se nehotice dete poseče, bilo to na papir, igračku, nož koji je uzelo samo i slično. 

Kada nastane rana, a krvarenje bude vrlo slabo, ne morate ništa posebno raditi. Sasvim je dovoljno da sterilnom gazom napravite pritisak na ranu. Ako nemate pri ruci gazu, možete koristiti i običnu čistu maramicu.

Povezane vesti

Ukoliko je krvarenje jače, od sterile gaze ili nekog drugog čistog materijala napravite grudvicu i umereno jako pritiskajte ranu. To radite minimum 5 do 10 minuta, a onda proverite da li je krvarenje stalo. Kad se krvarenje zaustavi pogledajte ranu. Ukoliko je otvorena odvedite dete lekaru.

Ako je odmah krenulo zaista obilnije krvarenje, odvedite dete odmah lekaru, a usput pritiskajte ranu na isti način.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica