Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi predmet za prvake od septembra - digitalni svet

O promenama koje očekuju učenike i o uvođenju novog predmeta umesto projektne nastave govorila je pomoćnica ministra prosvete Biljana Marić.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ministarstvo prosvete najavljuje promene u školovanju od septebra, kada deca ponovo krenu u škole.

"Projektnu nastavu kao nastavni predmet ukidamo, ali projektna nastava kao metoda rada i dalje ostaje zastupljena", rekla je za Tanjug pomoćnica ministra prosvete Biljana Marić.

Učenicima prvog ciklusa osnovnog obrazovanja Digitalni svet će predavati nastavnici razredne nastave, koji su, kaže, kompetentni da predaju novi predmet.

"Nastavnici koji su u obrazovnom sistemu, bez obzira na godine rada ili iskustvo, raspolažu određenim kompetencijama koje su po programu nastave i učenja neophodne za realizaciju novih sadržaja. Svi pedagoški fakulteti od 1993. godine imaju u svojim studijskim programima, dva nastavna predmeta informatiku i obrazovne tehnologije, tako da svi koji su završili učiteljske fakultete prošli tu oblast", rekla je Biljana Marić, a uz to i potvrdila da će Ministarstvo pružiti svim prosvetarima pomoć u vidu obuke za novi predmet.

Prema njenim rečima, nastavnicima će biti i na raspolaganju propratni materijali za realizaciju obuke u pisanom i digitalnom obliku, a novi predmet će podrazumevati opštu priču o digitalnom svetu, o primeni digitalnih tehnologija, o tome gde se mogu koristiti, upoznavanje sa dobrim i lošim stranama digitalnog sveta, o bezbednosti i pravilnoj upotrebi tehnologija i slično.

Povezane vesti

"U protekla dva meseca smo najbolje mogli da vidimo koliko je važno da deca znaju razne načine komunikacije", istakla je i objasnila da će se kroz novi nastavni predmet deci pružiti osnovna znanja iz digitalnog sveta koja će se kasnije kroz više ražrede nadograđivati.

Projekat Digitalni udžbenici je već nekoliko godina zastupljen u sistemu obrazovanja i postoje takvi udžbenici za prvi razred, te je važno da deca ovladaju njima i nauče da ih koriste na ovom predmetu.

"Do sada su to činili uz pomoć roditelja, mada i dalje verujem da će školarcima trebati pomoć, ali idemo na to da jednog prvaka osposobimo da on sam može da koristi digitalni udžbenik. To je jedan od ključnih razloga zašto je došlo do uvođenja novog predmeta", objasnila je Biljana Marić.

Zapratite nas i na Instagramu!

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica