Dragi roditelji, pandemija koja nas je sve zadesila i zarobila kod kuće otvorila je vrata nizu korisnih i edukativnih aktivnosti koje možemo upražnjavati sa decom u zatvorenom prostoru.

Jedna od njih je bojenje, bazična jednostavna aktivnost koja je višestruko korisna za decu. Dete bojeći vežba i razvija grafomotoriku ruku tj preciznu grafomotoriku prstiju i šake pa će mu ova aktivnost biti dragocena i kao priprema za polazak u školu i pisanje slova.

Bojenje je nisko stresna aktivnost koja pomaže deci da se smire i pokažu svoj kreativni potencijal. Tokom bojenja deo mozga koji je odgovoran za kontrolu stresa se odmara, što znači da je dete za vreme bojenja opušteno. Dok se zabavlja bojenjem dete analizira oblike, konture, veličine, razmišlja koju boju treba da koristi. Time okupira deo mozga i sprečava anksioznost. Dete povezuje boje i bojenje sa radošću i opuštanjem. Bojenjem dete vežba takođe strpljenje i pažnju.

Dok stvara svoje umetničko delo, dete je opušteno i srećno kada pogleda završen obojen crtež, svoje dostignuće.

Bojenjem dete nauči naravno i da razlikuje boje, da ih imenuje i uočava i prepoznaje u svetu koji ga okružuje.

Može biti interesantno, dragi roditelji, da posmatrate koju boju vaše dete najradije koristi. Deca koja koriste načešće zelenu boju vole slobodu, prirodu i veoma su inteligentna, ona koja naviše vole crvenu su znatiželjna, žutu vole deca koja su vesela i inteligentna dok plavu vole brižna deca koja uživaju u društvu.

Deca koja vole da preuzimaju inicijativu često koriste crnu ili ljubičastu. Mada to ne mora biti definitivna i apsolutna istina, priznajte da je zanimljivo.


Foto: Promo

Dete kroz boje može da iskaže i svoje emocije, ljutnju, tugu, sreću koristeći vesele i jake tonove i boje ili hladne i mračne.

U izboru bojanki koje možete pronaći na internetu i odštampati, kupti online ili u najbližoj knjižari krenite prvo sa bojankama koje imaju šablon. Takođe je važno da te prve bojanke imaju debelu izraženu ivicu oko crteža koji treba da se oboje, da bi je dete uočilo i naučilo da ne prelazi tu liniju bojeći. Šablon će detetu pomoći da pravilno izabere boje i imitira obojeni crtež za početak. Tako se najlakše uči.

Crteži koji treba da se oboje obavezno treba da budu što jednostavniji sa što manje detalja. Ako je bojanka prekomplikovana , mlađe dete može da odustane ili ne bude zainteresovano. Kasnije ili za malo stariju decu korisne su bojanke koje nemaju šablon, veće je ceo crtež crno beli. Crteži koji treba da se oboje sada mogu da budu malo kompleksniji, sadržajniji sa više detalja. Tako sada dete može da iskaže svoje znanje i kreativnost i boji kako ono želi. Vodite računa da listovi bojanke budu od debljeg ofsetnog papira da se list ne bi cepao pri bojenju. Prvi dečiji potezi oklovkom i bojom su nezgrapni, dete upire u podlogu i listovi bi mogli da se iscepaju pa će dete biti uplašeno i tužno što se to dogodilo i uništilo njegov rad i dostignuće. Birajte lepe i edukativne bojanke , cilj je da zabave i inspiruišu dete.

Bojite zajedno sa detetom opustite se i vi i uživajte u ovoj jednostavnoj i zabavnoj aktivnosti.

Maja Enis, dipl. pedagog

Yumama vas nagrađuje!

Tri čitateljke koje prve na Yumaminu Fejsbuk stranicu ili na mail redakcija@yumama.com pošalju tačan odgovor na pitanje: Koje boje često koriste deca koja vole da preuzimaju inicijativu? dobiće po dve enco book bojanke.