Iako se epidemija stišava, oporavak od svega što je doneo virus korona zasigurno će dugo trajati. Ipak, u moru sumornih priča kojima smo svedočili, posebno tokom poslednja dva meseca, izdvaja se jedna posebno vedra. To je čvrsto prijateljstvo dva velika heroja sklopljeno tokom najtežih dana – jednog budućeg školarca i jednog heroja u uniformi.

Mateja je sedmogodišnji dečak iz Inđije koji ima autizam. Predrag Marković je policajac. Nisu se poznavali do pre nekoliko nedelja. Sreli su se sasvim slučajno, dok je Predrag sa svojim kolegama patrolirao proveravajući da li stanovici ovog vojvođanskog grada poštuju policijski čas koji je bio na snazi. Mateja je sa tatom Željkom krenuo u šetnju.

"Bila je to uobičajena kontrola. Izašao je policajac da pita da li imaju dozvolu za kretanje u vreme policijskog časa. Kako je tekao razgovor, policajac je saznao da je Mateja dete sa posebnim potrebama. Poklonio mu je čokoladu. Simpatije su bile sa obe strane. Korak po korak, krenulo je upoznavanje, druženje i sada je to pravo prijateljstvo", počinje priču za Blic Ivana, Matejina mama.

Prijateljstvo ova dva heroja se nastavilo. mama je ispričala da se nekada slučajno sretnu, a nekad se čuju telefonom.

"Do skoro je policija bila znak da treba da bude dobar. Sada je Mateji drago što se druži s policajcem, prija mu. Kada se vide, Predrag se poigra sa njim i uvek mu da neki poklon. Čuje se sa suprugom telefonom i pita za Mateju. Mi kao roditelji smo zahvali Predragu na svemu, na toj pažnji i prijateljskom odnosu koji se nastavlja. Retko ko danas ima vremena da nekome pokloni pažnju. A Mateji sve to mnogo znači", zaključila je mama Ivana.

Predivne priče o policajcima u Srbiji

Da su tokom ovih dana neizvesnosti i brige za zdravlje i budućnost, "plavci" mamili osmehe mališana širom naše zemlje, dokaz su i priče iz Vrbasa, Pančeva i Loznice. U Vrbasu su nedavno policajci ulepšali dan dečaku Lazaru, koji ima blaži oblik cerebralne paralize, tako što su ga ugostili u svom kombiju i pokazali policijske rekvizite.

Nekoliko dana kasnije, policajci u Pančevu su malom Đorđu ulepšali rođendansku proslavu. Kako nije mogao da proslavi "divan dan" kao ranije, tri policijska automobila su se zaustavila ispred kuće, izašli su "čuvari reda" i poklonili mu tortu.

Priča koja će, takođe, ostati upamćena jeste ona o policajki iz Loznice i majci koja je htela da svoje četvoro mališana obraduje tortom. Kada je trebalo da spremi poslasticu, shvatila je da joj nedostaje jedan sastojak i pozvala Policijsku stanicu. S obzirom na to da majka nije mogla da napusti kuću u vreme policijskog časa, mlada policajka Tamara Petrović joj je, po završetku smene, odnela neophodne sastojke.

Zapratite nas i na Instagramu!