Otkako je počelo vanredno stanje, u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo "Dr Dragiša Mišović" rođeno je 30 beba, i svaka od njih je dobro. U toj ustanovi, kao i u Dečjoj bolnici koja pripada kliničko-bolničkom centru, zbrinjavaju se bebe, deca i majke iz cele Srbije. 

Jedna od neverovatnih priča se desila upravo u ovoj bolnici. Prvi put kod nas, ali i u svetu, izvršena je transfuzija bebi u stomaku majke koja je zaražena koronavirusom.

"Luka se rodio sa dva kilograma i 260 grama. Dugačak je 42 centimetra. Iz Rusije sam, sada živim u Kruševcu", rekla je majka Valerija za RTS i dodala da se nije plašila kada su joj rekli da je pozitivna na koronavirus. 

Lekari ističu da je beba dobro, vitalna i u dobroj kondiciji. Zbog toga što je rođena pre vremena prebačena je u tercijarnu ustanovu.  

"Što se tiče ostalih beba, tokom vanrednog stanja rođeno je 30 beba. Sve su bebe na testu bile negativne i sve su otpuštene dobrog opšteg stanja, sa savetom mamama da mogu da doje uz primenu svih zaštitnih mera", navodi dr Snežana Zdjelar, načelnica Neonatologije u KBC "Dr Dragiša Mišović".

Luka je rođen u trideset trećoj nedelji, carskim rezom. Da bi u maminom stomaku ostao što duže, ali i da bi preživeo, lekari su dve nedelje pre carskog reza morali da urade jednu specifičnu proceduru – beba je dobila transfuziju. To je rutinska procedura, ali je sada prvi put, i kod nas i u svetu, urađena kod trudnice pozitivne na koronavirus. Da pomognu ugroženoj bebi, udružili su se lekari Fronta i Mišovića.

"Jeste rutinska za neka druga vremena, ali nije rutinska kada ste vi u zaštitnoj opremi nivoa 4, gde je ograničen pokret, gde je sve ograničeno. Nama je neophodno bilo da uđemo u krvni sud koji je debljine dva milimetra, igla je milimetar, znači sve to uraditi sa dva para rukavica, u trostrukoj garderobi sa maskom sa naočarima, sa čudima, težak, jako težak zadatak, imalo smo znanje, ekipu", navodi prof. dr Dejan Filimonović sa klinike "Narodni front".

"Nas tri ginekologa, transfuziolog, pedijatar, anestetičar... duže je trajalo, zamagle se naočare, treba da vidite iglu, da ušijete, brinete o krvarenju, 33. je nedelja, nije to standardni carski rez. Ali završio se u korist mame i bebe, tako da je danas ispraćamo kući", ispričala je Slađana Milošević, upravnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo "Dr Dragiša Mišović"

Bolnica za ginekologiju i akušerstvo KBC "Dr Dragiša Mišović" sada je kovid bolnica. I svaka žena koja ima temperaturu 37,1 šalje se kod njih, bez obzira na to da li je trudna.

"Do sada je bilo preko 120 pacijenata, one se hospitalizuju u kovid suspektnom ili ne, dok se dokaže, imamo dva porodilišta. Takođe i operativne sale, kada se porodi ili operiše, odlaze na odeljenje koje je kovid pozitivno, ili suspektivno", navela je Mihajlovićeva. 

"Mišović" je u godini za nama bio proglašen najboljim porodilištem. Kažu da su navikli na zaštitnu opremu, ali jedva čekaju da sve prođe. Jer doktorka Mihajlović je sa svojim timom na poslu od jutra do sutra, dok je kod kuće čekaju četvoromesečna beba i 11-godišnji sin

"Odem kući na sat vremena, vidim decu i vratim se, pomaže mi suprug, kako je – tako je, moj posao je moj život", zaključila je Mihajlovićeva.

Zapratite nas i na Instagramu!