Epidemiolog i član Kriznog štaba doktor Predrag Kon gostovao je u emisiji "Jutro" na Prvoj i pričao o toku epidemije korona virusa u Srbiji.

Kon je ranije rekao da, sa stanovišta struke, nije opravdano da se sada otvore vrtići, ali i da bi bilo dobro da virus "prođe" kroz dečju populaciju tokom leta. Precizirao je šta savetuje roditeljima.

"Tu ima kontradiktornosti, vidim je i sam. Kada nema rešenja vezanog za čuvanje dece, onda je neminovno da obezbedite uslove. Do sada smo imali rešenje takvih problema, kada oba ili samohrani roditelj moraju u bolnicu, pa se to ipak rešavalo koliko god da je komplikovano. Sada ćemo imati situaciju, kao u redovnom stanju, da roditelj ide na posao i mora negde da ostavi dete. Slično će biti i sa decom do četvrtog razreda osnovne škole. Rešenje mora da bude pronađeno, iako se kosi sa stavom struke, to je viša sila, nema tu pogađanja. Ne možemo zauvek da budemo zatvoreni i deca moraju da idu u školu. Tražimo rešenja koja uključuju realan život, mi ne možemo da se mešamo Ministarstvu prosvete niti da preporučujemo da škola radi kada inače, nikada, ne radi. Imam lično mišljenje, ali moram da prihvatim realnost. Veoma je bitno da roditelji znaju da deca nemaju ozbiljnu bolest kada se zaraze, u najvećem broju slučajeva nemaju nikakve simptome, a prenošenje u toku samog prokružavanja, pretpostavlja se da je veoma prisutno," rekao je on.

"Odluke su posledica najracionalnijeg razmišljanja u tom trenutku. Mi dok ne ispitamo imunitet populacije, ne možemo ni to čvrsto da tvrdimo. Postoje stoga poruke koje deluju kontradiktorno, ali mi se trudimo da sagledavamo sa svih strana situaciju i dobro promislimo svaku odluku. Povremeno se sve to menja u samom hodu, iako to javnost ne prihvati baš dobro, ali mora da zna i prihvati zašto se nešto desi tako kako se desi," rekao je on.

Kon je istakao da će škola samo ubrzati neminovni proces kruženja virusa kroz najmlađu populaciju, i dodao da deca sigurno neće biti vakcinisana.

"Bez kolektivnog imuniteta, nema prestanka epidemije. Da li će biti stečen prirodno ili vakcinacijom, dobro je poznato u epidemiologiji, nema dileme. Do prokružavanja, ili vakcinacije, mora doći. Za decu vakcinacije sigurno neće biti, za njih je ova bolest izuzetno blaga. Podigla se tema vakcinacije bez ikakve potrebe, a pitanje je samo kada je najbolje da virus prokruži kroz dečju populaciju. Škola samo ubrzava prokružavanje, samo bi bez nje duže trajalo," rekao je on.