U sklopu sa liberalizacijom mera tokom vanrednog stanja, ministar prosvete Mladen Šarčević za "Blic" najavljuje početak rada vrtića od 11. maja, ali i to kako će biti olakšano roditeljima sa decom do 12 godina, ali i kako će se polagati mala matura i prijemni za upis na fakultet.

"Celokupna relaksacija mera dogovara se sa stručnjacima i, prema procenama, vrtići mogu da počinju da rade od 11. maja. Međutim, to u prvom trenutku ne bi trebalo da bude masovan povratak mališana u vrtiće, već samo za potrebe roditelja koji kreću na posao u punom kapacitetu, to jest, na radon mesto", govori ministar prosvete.

Šarčević dodaje da ima oko 225.000 mališana predškolskog uzrasta i da se očekuje da će njih oko 50 odsto krenuti u vrtić.

"Analiza struke kaže da bi upola manje grupe bile bezbedne, uz obaveznu dezinfekciju prostora i pridržavanje osnovnih bezbednosnih pravila kao što su nošenje maski i rukavica, kada je reč o vaspitačicama", kaže ministar.

On dodaje da je za potrebe vrtića, škola i fakulteta obezbeđeno pet centara za dezinfekciona i higijenska sredstva i to u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu i Valjevu. Kako dodaje tako će i distribucija biti umnogome lakša.

Ministar kaže da se trenutno radi procena koliko je vaspitačica radno sposobno jer i među njima ima obolelih ili angažovanih na nekim drugim poslovima.

Formiran je Radni tim koji će u skladu sa preporukama Kriznog štaba utvrđivati praktični deo sporovođenja mera. U ovom timu su, osim predstavnika Ministarstva prosvete, i tri sindikata, ministarstva zdravlja, ministarstva rada, kabineta premijerke i predstavnika lokalne samouprave.

"Roditelji će morati da dostave vrtićima potvrdu poslodavca da moraju na posao. I to je mera kako bi se sprečilo da povratak bude masovan", ističe ministar.

Učenici do 12 godina

"Kako se ide ka procesu ukidanju vanrednog stanja i počinje proces varaćanja za posao, pomoći ćemo roditeljima sa decom do 12 godina kako ne bi bila sama. Nameravamo da organizujemo dnevni boravak u školama, i prema procenama to će iskoristiti oko 30 odsto dece. Ova ispomoć roditeljima takođe kreće od 11. maja", kaže Šarčević.