Ministar prosvete Mladen Šarčević je izjavio juče za RTS da će školarci završiti ovu školsku godinu bez povratka u klupe, te da će odlasci u školu u junu mesecu biti mogući samo za decu koja žele da poprave ocene.

'Nema vraćanja dece u učionice ove školske godine uopšte jer se nastava završava onlajn. Ono što je bitno, uradili smo dobar scenario sa RTS-om, omogućili smo da onlajn nastava bude do kraja školske godine", rekao je Šarčević i objasnio da će kraj školske godine u ovom slučaju biti do kraja maja.

On je naglasio da je "ono što bi išlo do polovine juna" ušteđeno tokom prolećnog raspusta koji je skraćen, i dok su deca bila izolovana. Bile su i neke radne subote, a biče i još nekih."Nema potrebe da ikoga izlažemo masovnom okupljanju", rekao je Šarčević.Ministar je rekao da se ovi rokovi odnose na nastavu, a da je za ocenjivanje propisan izmenjeni pravilnik.Izneo je podatak i da su u 70 odsto slučajeva ocene već formirane.

MALA MATURA U DRUGOJ POLOVINI JUNAGovoreći o maloj maturi ministar je rekao da je prezadovoljan kako su se deca snašla tokom probe, iako su bili tehnički problemi na internetu. Male mature onlajn neće biti, rekao je i dodao da će, ako situacija oko korona virusa bude bolja, mala matura biti u najverotanije u drugoj polovini juna. "Kad imamo u tri dana praznu školu biće mnogo jednostavnije da se to organizuje. Ako je standard pet đaka u učinonici, to može da se izvede u drugoj polovini juna", rekao je Šarčević.

On je kazao da su na snazi formativni vidovi ocenjivanja, kojim nastavnici ocenjuju sve šta deca rade."Kada se skupi dovoljno elemenata, kada učitelj to proceni on može da to prevede u sumativnu ocenu".

On je naglasio da je 70 odsto dece uspešno savladalo program, ali da ima i onih koji imaju lošije, negativne ocene.

"Ako imamo vremena, neki đaci bi trebalo da dođu da bi im se popravila ocena u prvoj plovini juna", rekao je Šarčević. To će se odnositi i na decu koja su tokom onlajn nastave napredovala.

"Ako imate učenike koji su imali dvojku na polugođu i sad su napredovali, bili su kod kuće, imali roditelje da im pomognu, njima će biti ponuđena šansa da ocenu podignu", rekao je ministar.

U prevodu to znači da će đacima do kraja maja ocene biti zaključene, a postoji mogućnost da ukoliko neko ima želju ocenu popravi.

U program RTS-a uključio se i stručnjak iz Niša Branislav Tiodorović koji je istakao da se ne može razmišljati o povratku u škole u toku maja, ali da su u kriznom štabu svesni trenutka u kom treba dopustiti da se škole organizuju.

"Interes nam je da nam krene privreda da bi se stabilizovala zemlja, potrebno je da prorade vrtići u produženi boravak za decu do 12 godina koja ne smeju da ostanu sama. Ali to treba da bude sve organizovano, znam da je to za ministarstvo prosvete izuzetan problem".

"Ima mnogo uslova koji treba da se ispune, da deca sede odvojeno, da budu na razdaljini od dva metra, da nose maske i rukavice, na ulazu da postoji dezobarijera, ali i da postoji uvid u njihovo zdravstveno stanje da u školi budu spremni pri ulasku da to sve procene", rekao je Tiodorović

"Sve to mislim da ne možemo pre juna da uradimo", rekao je Tiodorović.

UMESTO EKSKURZIJA - VAUČERI

Šarčević je rekao i da ekskurzija neće biti do kraja leta, iako su neke već uplaćene. Kaže da se sa Jutom i Ministarstvom trgovine i turizma radi na rešenju. "Jedan od predloga je da se to pretvori u vaučer koji porodica može da koristi za neko letovanje ili da se prebaci za neku buduću ekskurziju".

Na pitanje šta kad je neko od đaka pozitivan na korona virus, on kaže da je to veoma ozbiljan problem i vezan sa time koliko testiramo i kontrolišemo.

"Ako roditelji znaju da je neko od njih pozitivan, to dete ne može da ide u školu", rekao je niški stručnjak.

"A ako se naknadno pokaže da je dete koje je došlo u školu pozitivno a pre toga nije imalo simptome, to dete ne bi trebalo da dolazi. Ako tako nešto ustanovimo, ceo razred bez obzira na distancu uputnije je da bude prebačen na onlajn nastavu", rekao je Tiodorović.

"Spremamo takve instrukcije za svaku ustanovu, od vrtića do fakulteta, ako ćemo se odlučiti da od juna možda možemo da uključimo škole da počnu da rade, mora odluka o pravilima 15 dana ranije. Moramo biti rigorozni, bilo kakva respiratorna infekcija u porodici - dete da ne dolazi u školu", rekao je Tiodorović.

Po završetku uključenja Tiodorovića, reagovao je ministar Šarčević rečima da nema vraćanja dece u učionice i amfiteatre uopšte, jer se nastava završava onlajn.