Кod dece inficirane koronavirusom se, za razliku od odraslih, veoma retko razvija teška klinička slika sa upalom pluća, istakao je Doc. dr Radoje Simić, direktor Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić" gostujući na Televiziji HRAM. To potvrđuje i slučaj bebe stare 35 dana, koja je lečena na Institutu i uspešno se oporavila.

Govoreći o zdravlju dece u doba epidemije i radu ustanove u ovim vanrednim okolnostima, dr Simić je rekao da se u Beogradu, prema planu Ministarstva zdravlja Republike Srbije, obolela deca sa lakšim simptomima smeštaju na Odeljenje dečije pulmologije КBC "Dr Dragiša Mišović", dok se deca kojoj je potrebno intenzivno lečenje primaju na Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije i Dečiju kliniku u Tiršovoj.

Na Institutu je do sada bilo lečeno novorođenče staro 35 dana, ali ni jedna od ovih ustanova nije primila dete koje je bilo životno ugroženo.

Кod dece inficirane koronavirusom se veoma retko razvija teška klinička slika sa upalom pluća, ali se zato mogu javiti simptomi crevne infekcije, kao što je dijareja. Кada se radi o merama zaštite dece od infekcije korona virusom, dr Simić naglašava da je najvažnije maksimalno održavati higijenu dece, posebno ruku, predmeta i površina koje deca dodiruju.

Кada je reč o radu ove ustanove, treba reći da je Institut i dalje dežuran neparnim datumima, a Dečija klinika u Tiršovoj parnim datumima, ali da se sada radi po posebnom režimu, koji je odredilo Ministarstvo zdravlja. To praktično znači da se primaju hitna stanja, deca sa malignim bolestima i retkim bolestima. Dr Simić je istakao da su u ovoj situaciji posebno osetljiva deca sa malignim oboljenjima, jer dobijaju lekove koji obaraju imunitet. Hitna stanja podrazumevaju dijagnostiku i lečenje malignih bolesti kod dece, pogoršanje osnovnih bolesti, akutno nastale infekcije disajnih organa, pojavu ili pogoršanje šećerne bolesti, bolesti srca, zatim povrede i drugo.

Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije je najveća dečija bolnica u našoj zemlji, koja u maju obeležava 70. godina od osnivanja.

Govoreći o planovima za budući rad, dr Simić je rekao da se očekuje velika rekonstrukcija i opremanje Instituta savremenom medicinskom opremom, kako bi se obezbedili što bolji uslovi za lečenje dece u našoj zemlji.

Sve novosti i proverene savete u vezi sa koronavirusom potražite na: