Divne vesti nam stižu iz Kliničkog centra Srbije. Trudnica sa 24 godie uspela je da donese na svet zdravu bebu, uprkos stanju u kom se nalazila. Naime, žena je imala tešku plućnu hipertenziju i stent u glavnom stablu leve koronarne arterije.

"Naša bolesnica se u poslednjih pet godina leči na Klinici za kardiologiju Kliničkog centra Srbije (prof. dr Arsen Ristić i dr Gorica Radovanović), a pre četiri godine je zbog pritiska koji je veoma proširena plućna arterija vršila na najvažniji segment srčane cirkulacije uspešno ugradjen stent u glavno stablo leve koronarne arterije (prof. dr Vladan Vukčević), što joj je uz savremenu kombinovanu terapiju za plućnu hipertenziju, koja je poslednjih godina dostupna u Srbiji, značajno popravilo tegobe i produžilo život", piše na Fejsbuk stranici Kliničkog Centra Srbije, uz fotografiju tek rođene bebice.

U Kliničkom centru Srbije po prvi put na svetu uspešno je završena trudnoća kod 24 godine stare bolesnice sa veoma...

Posted by Klinički centar Srbije on Петак, 27. март 2020.

Uprkos visokom riziku koji je trudnica imala, ali i vrlo malim šansama da preživi porođaj, ona je ipak odlučila da rodi dete. Uspela je da iznese trudnoću do 32. nedelje, kada je, uz pomoć velikih stručnjaka, rodila zdravu devojčicu.

" Na dan porodjaja pritisak u plućnoj cirkulaciji je bio 165 mmHg, ali bez znakova srčane slabosti. Da bi bezbednost ove teške bolesnice bila maksimalna, a da bi se omogućilo intenzivno kardiološko lečenje i eventualno postavljanje uredjaja za mehaničku potporu srčane cirkulacije (ECMO) u slučaju razvoja teške desnostrane srčane slabosti (glavni rizik u teškoj plućnoj hipertenziji) porodjaj carskim rezom je urađen u operacionom bloku Klinike za kardiohirurgiju."

Zapratite nas i na Instagramu!