Kao i većina ljudi širom sveta, i Novak Đoković vreme provodi sa svojom porodicom u izolaciji zbog pandemije virusa korona.  Rešio je da se oglasi i na taj način poruči da je Srbiji donirao 1.000.000 evra za kupovinu respiratora i potrebne medicinske opreme.

Takođe, Đoković je iskoristio priliku da se na učinjenoj pomoći zahvali Kini, koja je kroz istoriju često pomagala Srbiju.

"Želeo bih da se zahvalim ljudima u Srbiji i vlastima. Pokušavali smo da komuniciramo sa svim mogućim medicinskim stručnjacima u Srbiji, ali i širom sveta. Pomogli su nam da se odlučimo o donaciji, a to je milion evra za kupovinu respiratora i dodatne medicinske robe" reči su kojim je Đoković započeo obraćanje.

Nakon toga se obratila njegova supruga Jelena u ime fondacije Novaka Đokovića, te je govorila o svim detaljima.

"Ušli smo u tematiku i problem i zahvaljujući Novakovom imidžu, imali smo pristup ljudima koji imaju iskustva. Razlog zašto se nismo javili jeste zato što su informacije bile nestabilne. Non stop se nešto menja, između ostalog, respiratori su najneophodnija oprema. Svi smo nagrnuli na proizvođače, a respiratora nema dovoljno. Cene se kreću od 10.000 do 50.000 evra. Između ostalog, iskoristili smo ovu priliku da naučimo nešto. Niko nema konkretno rešenje. To su kompleksne mašine, pa smo tražili da to budu one koje su već poznate doktorima. Razmišljali smo kako sve da dostavimo. Hvala Bogu da imamo divne ljude sa kojima smo u kontaktu, pa ćemo uspeti da dostavimo respiratore. Komplikacija postoji, ali uspećemo. Otvorili smo žiro račun u Fondaciji, pa oni koji mogu da nam pomognu imaju prliku da to urade."

Najbolji teniser na svetu obećao je kako će se u narednom periodu češće javljati, ali putem svojih naloga na društvenim mrežama, gde će pokazivati kako provodi vreme sa porodicom, i na taj način motivisati ljude da ostanu kod kuće.

"U narednih nekoliko dana smo planirali da sa decom pravimo neke kućne izazove. To ćemo podeliti na mrežama, kako bi svi mogli da vide kakvim se aktivnostima bavimo. Provodimo kvalitetno vreme sa decom. Ne pamtim da sam imao toliko vezanih nedelja kod kuće od kada sam postao otac. Posvetio sam se nekim stvarima za koje nemam vremena i koje su potisnute u stranu. Dosta čitanja, fizičkih aktivnosti, uvek može nešto da se radi. Sve ću to podeliti na mrežama."

Đoković je istakao i važnu stvar kojom se vodi on sam, ali i njegova porodica, a to je pozitivan duh.

"Ono što bih ja podelio sa ljudima i ono što meni pomaže je da se trudimo da što više vremena provedemo u pozitivnom duhu. Gradi se imunitet i tako ćemo izgraditi defanzivu za ovaj virus", rekao je.

A Đokovići u izolaciji vreme provode čitajući.

"Slabo smo gledali televiziju ovih dana, ali smo, na primer, sa klincima dosta čitali njihove knjige i živeli u imaginarnom svetu. Ja čitam Gandijevu autobiografiju, došla sam do dela gde je bila epidemija kuge, karantin je bio uveden. Istorija se ponavlja, možemo od nje puno da naučimo", rekla je Jelena, dok je Novak istakao kako čita "Srpski rečnik" Radovana Damjanovića, jer ga zanima istorija svoje zemlje.