Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastava na daljinu, eVrtić, mala matura - šta sve podrazumeva vanredno stanje

Prema podacima sa sajta Vlade Srbije, izdvajamo sve mere koje se moraju poštovati u Republici Srbiji.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Od danas u potpunosti će biti obustavljen rad predškolskih, školskih i visokoškolskih ustanova. Neće raditi vrtići, osnovne i srednje škole i univerziteti u Srbiji.

Kako se navodi, upis deceće se odvijati normalno, a posredstvom e-Uprave:

1. eVrtić dostupan za celu Srbiju.

2. eUpis za upis u škole će biti aktivan od 1. aprila.

3. Probni test za malu maturu će biti urađen putem nove tehnologije.

4. Nastava prelazi na nastavu na daljinu putem RTS3, platforme RTS Planeta, kao i internet platformi za učenje.

Granice Republike Srbije zatvorene su za sve strane državljane, osim diplomata akreditovanih u Srbiji i stranaca sa boravišnom dozvolom.

Građani Republike Srbije, kao i akreditovane diplomate i strani državljani koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji ulaze u Republiku Srbiju, u obavezi su da budu u samoizolaciji od najmanje 14 dana, pod krivičnom odgovornošću. Ova mera će biti striktno kontrolisana i njeno kršenje biće najstrože sankcionisano.

Povezane vesti

Građanima će pri ulasku u zemlju biti uručeno zakonski obavezujuće rešenje. Zaprećena zatvorska kazna za kršenje ove odredbe je do tri godine zatvora. Ovo je veoma važno kako bi se smanjilo kretanje građana, što je jedan od glavnih razloga za uvođenje vanrednog stanja u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19.

Kada je reč o građanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji dolaze iz Republike Italije, Švajcarske Konfederacije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke određuje se izolacija u trajanju od 28 dana.

Uvođenje vanrednog stanja ne znači da prestaje rad u privredi, privatnom i javnom sektoru. Preporučuje se poslodavcima da proces rada organizuju tako da svi koji to mogu rade od kuće. Ako rad od kuće nije moguć, proces rada treba organizovati tako da se strogo poštuju sve higijensko-tehničke mere za sprečavanje širenja zaraze (ograničen broj ljudi u prostoriji, korišćenje zaštitnih maski i sl).

Povezane vesti

Vlada poziva sve poslodavce u Srbije da u maksimalnoj meri svim svojim zaposlenima omoguće rad od kuće. Veoma je važno da u ovom trenutku pokažemo solidarnost i zbog toga apelujemo na poslodavce da se ponašaju odgovorno i imaju neophodno razumevanje za svoje zaposlene. Ovo se posebno odnosi na građane čija dece prestaju da idu u vrtiće i škole. Sve druge pojedinosti će biti precizirane u dopunskim aktima koji će biti usvojeni.

Građanima se apeluje na samoizolaciju – bez okupljanja, bez poseta, bez izlazaka iz kuće bez preke potrebe. Izuzeci su izlazak do prodavnice i apoteke, za šetanje kućnih ljubimaca, bacanje smeća. Preporuka za lica starija od 70 godina jeste da uopšte ne izlaze napolje, a da za njih sve neophodne radnje obavljaju mlađi članovi porodice.

Javni saobraćaj - ukida se noćni i redukuje dnevni javni prevoz.

Inspekcije - ograničava se povećanje cena osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme. Biće strogo kažnjavano podizanje cena u vreme vanrednog stanja. Moguće je podizanje cena samo u granicama međugodišnje stope inflacije.

Sve novosti i proverene savete u vezi sa koronavirusom potražite na:

Embedded Comments: CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 100

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica