U Srbiji je večeras proglašeno vanredno stanje. Na osnovu Ustava Republike Srbije, predsednik Republike Srbije proglasio je vanredno stanje na teritoriji cele zemlje. 

U svom izlaganju, saopštio je da odluka stupa na snagu odmah. 

"Srbija je od danas u ratu protiv nevidljivog protivnika! Naša zemlja mora da pobedi. Borba je za naše starije, roditelje, ali i za budućnost Srbije. Naši roditelji su izgradili puteve i pruge, izgradili su ovu zemlju i zato moramo da im pomognemo. Posle iskustava kroz koje smo prošli, a i na osnovu pisama ministra odbrane i predsednice Vlade, u skladu sa Ustavom, doneli smo odluku o uvođenju vanrednog stanja na teritoriji cele Republike Srbije! Naša zemlja prošla je kroz tešku situaciju i na Kosovu i Metohiji, da vas ne podsećam na Srebrenicu i nadalje. Ovo je bitka za našu zemlju, za naše stare, moramo da čuvamo sve, a pre svega naše najstarije sugrađane", poručio je Aleksandar Vučić u svom obraćanju javnosti. 

U naredna tri dana, vršiće se redovna kontrola da li se sprovodi ovakva odluka. Naročito se mole svi stariji stanovnici da ostanu kod svoje kuće.

"Dragi penzioneri, molim vas kao Boga, samo ostanite kod kuće, ako se dobro organizujemo, za desetak dana ćemo vam obezbediti i mladiće i devojke koji će da vam šetaju kućne ljubimce. Molim vas da ostanete u svojim domovima, posebno vi u gradovima. Vi ste meta ovog napada. Molim sve nas mlađe i sredovečne da ne idu kod najstarijih. Ne šaljite unuke kod deka i baka. Znam koliko je njima teško bez unučića, ali to je jedini način da prežive", naglasio je Vučić.

Pored toga, predsednik je istakao i to da će sve škole i vrtići biti zatvoreni do kraja školske godine. 

Naglašeno je da postoji dovoljna količina hrane, te nema potrebe da se stanovcnici osećaju nesigurno.

Granice će, od večeras, biti zatvorene.

Sve novosti i proverene savete u vezi sa koronavirusom potražite na: