Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pismo psihologa upućeno svim nastavnicima: 'Drage kolege, stanje je vanredno. Povucite ručnu. Ne pišite deci po ceo dan'

Tokom nemile situacije u kojoj se cela Srbija nalazi, nelagodu i strahove osećaju jednako i učenici i nastavnici. Psiholog Milka Karaklajić želela je da poruči nekolio važnih stvari svim nastavnicima.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kako bi podstakao nastavnike širom Srbije da ne opterećuju učenike previše sada kada rade od kuće, rukovodilac Školske uprave Kragujevac Goran Joksimović podelio je važne reči psihologa.

Milka Karaklajić, psiholog iz Ivanjice, pismom je želela da nastavnicima prenese važnu poruku. 

"Poštovane koleginice i poštovane kolege, nikada nisam imao prilike da vam se ovim putem obratim kao rukovodilac Školske uprave. To činim sada. I to ne svojim rečima, več onim što je psihološkinja Milka Karaklajić iz Ivanjice, poručila svojim školskim kolegama. Sa svakom njenom rečju se slažem, pa i vas molim da pročitate ono što je napisala:

"Svi nastavnisu  predmeti podjednako važni, kao i svaka naučna disciplina. Ipak, u ovoj situaciji moramo biti pragmatični, u interesu učenika. U najboljoj nameri, zatrpali ste učenike materijalima, uputstvima, zadacima... Najveće opterećenje trpe odlični đaci. Treba da ostvarite međusobnu saradnju u okviru veća da biste stekli uvid u opterećenost učenika. Pre svega, mlađi učenici ne bi trebalo po vasceli dan da izvršavaju školske obaveze. Možete li, u ovim danima, zanemariti taj preterani osećaj odgovornosti za učenje i nastavu? Samo kratki, jednostavni sadržaji, jedan domaći zadatak, u nedelji, po predmetu, osnovne stvari neophodne za dalje obrazovanje. Maja je u pravu, prioritet su predmeti koji se polažu na završnom ispitu. Ostale kolege, ovo vam je šansa da opušteno, bez pritiska, neuobičajeno i zanimljivo približite učenicima svoj nastavni predmet. Niste u obavezi nikom da se dokazujete, jer vi svi raspolažete potrebnim kompetencijama. Dovoljno je da budete podrška i oslonac vašim učenicima u, za njih, potpuno novoj edukativnoj, a pre svega životnoj situaciji.

Povezane vesti

Drage kolege, stanje je vanredno. Psihološki, situacija se odražava na sve nas. Strah se akumulira svuda- napolju, u kući, na televiziji, oseća se lebdeća anksioznost. Deca sve primaju intuitivno. Ovo je tek početak izolacije. Povucite ručnu.

Naši učenici se indukuju strahom za sebe, svoje roditelje, drugove... Niko im ne može reći kada će ovo stati. Vi se takođe indukujete strahom. Povucite ručnu! Važno je da svi budemo dobro. Da deca budu zdrava i da bez posledica prođu kroz ovo. Zato, unesite malo vedrine i pozitivnog u rad sa učenicima. Neće ništa bitno propustiti. Što propuste naučiće sledeće godine. Dva, tri pitanja. Jedan, dva domaća zadatka. To je dovoljno. Osnovna znanja koja su minimum za sledeći razred. Povucite ručnu, počećete da pucate po šavovima. Opustite se. Ne pišite ceo dan. Niko vam neće zameriti ako ne radite savršeno i ako ne vodite dokumentaciju idealno. Vanredno je stanje!"

Sve novosti i proverene savete u vezi sa koronavirusom potražite na:

Embedded Comments: CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 100

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica