Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svaka treća porodilja u Srbiji nije zaposlena

Čak 20.000 porodilja u Srbiji je u 2018. u trenutku rođenja deteta bilo bez posla!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Od oko 64.000 žena koje su se porodile, 11.646 beba su rodile mame koje su bez posla, dok je 8.548 novorođenčadi na svet došlo u porodici gde je žena ekonomski neaktivna - domaćica, učenica ili studentkinja. Svima im je zajednično da prvih godinu dana nakon rođenja bebe nemaju nikakva primanja.

Ovo su podaci Republičkog zavoda za statistiku, prema kojima su ekonomski neaktivne mame koje i ne traže posao - domaćice, studentinje, učenice... Ekonomski aktivne su one kojesu zaposlene i primaju platu, ali i one koje rade bilo kakav posao ili pak rade kao neplaćena osoba u radnji člana porodičnog domaćinstva ili na porodičnom imanju.

Najteža situacija je u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji. Najmanju nezaposlenost beleži prestonica sa 14,8 odsto porodilja bez ikakvog zaposlenja.

Povezane vesti

Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku, smatra da su, kada je reč o obrazovanju i zaposlenosti žena koje rađaju, u prethodnih nekoliko godina primetni pomaci.

- Raste broj žena koje rađaju i imaju bilo kakav plaćeni posao, a manje je nezaposlenih, onih koje aktivno traže posao i domaćica - kaže ministarka. - Tako je 2015. godine 59 odsto majki koje su rodile dete bilo zaposleno, 26 procenata nezaposleno, a 10 odsto su bile domaćice, dok je 2018. procenat zaposlenih porastao na 68, a smanjio se broj nezaposlenih na 18 i domaćica na osam odsto.

Broj onih bez posla sa 17.150 u 2015. smanjen je na 11.646 u 2018. godini.

- To je i dalje mnogo - navodi prof. dr Slavica Đukić Dejanović. - Cilj je da što više žena koje rađaju budu zaposlene. Država će uraditi sve, pre svega kroz stimulativne mere, zapošljavanjem majki, servisnim aktivnostima koje pomažu roditeljima u odgajanju dece, usklađivanjem rada i roditeljstva i primenom svih ostalih mera iz Strategije podsticanja rađanja, kako bi se ovaj cilj ostvario.

Manje od 1.000 porodilja u Srbiji je na menadžerskim ili rukovodećim pozicijama, dok je 5.313 njih imalo status domaćice. U trenutku rođenja deteta na spisku zaposlenih mama bilo je 43.378 imena.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica