Svaka četvrta mlada osoba zavisna je od pametnog telefona, što stvara ozbiljne posledice po mentalno zdravlje, pa tinejdžeri sve češće postaju depresivni i ređaju loše ocene u školi.

Ovo je pokazalo najnovije istraživanje londonskog Kings koledža, čija studija ukazuje na to da mladi teško uspevaju da kontrolišu vreme koje provedu uz telefon, kao i da su toliko zavisni da, kada im se onemogući pristup uređaju, postaju panični, nervozni i uznemireni.

Mentalno zdravlje

"Zabeležen je tako strašan oblik uznemirenosti tokom perioda kada im je telefon bio van domašaja. Ne da nisu bili u stanju da kontrolisano koriste mobilni telefon, nego se to odražavalo i na druge aktivnosti. Takav oblik zavisnosti dovodi se u vezu sa drugim problemima, kao što su stres, anksioznost, depresivno raspoloženje, nedostatak sna i smanjena postignuća u školi", tvrde autori studije.

Mnogi problematični korisnici rekli su da najveći deo vremena provode na društvenim mrežama. Stručnjaci koji su radili na ovom istraživanju navode da još nije precizno utvrđeno da li je reč o zavisnosti od samih telefona ili aplikacija koje koriste, te ukazuju na potrebu da se izvrše dodatna istraživanja. "Zavisnost može da ima ozbiljne posledice po mentalno zdravlje i svakodnevno fukcionisanje", upozorila je koautorka istraživanja Samanta Son.

Psihijatar i psihoterapeut iz Instituta za mentalno zdravlje u Palmotićevoj ulici dr Ivica Mladenović kaže za Kurir da je ovde u pitanju zavisnost od interneta, tačnije video-igara i društvenih mreža.

"Psihološki glavni problem je problem formiranja ličnosti, jer vrlo često ti profili na društvenim mrežama ne odgovaraju stvarnosti. S druge strane, nivo zavisnosti je toliki da mobilni telefon postaje deo ličnosti. Tu zavisnost poredim sa heroinom, jer kada im oduzmete uređaj, javlja se težak apstinencioni sindrom", objašnjava dr Mladenović.

On dodaje da se kod zavisnika javljaju iritacija, bes, razdražljivost, napetost, agresija. "Mnogi i napuštaju školu nakon osmog razreda, škola je tu samo usput i učenje je jako selektivno. Pesimista sam po ovom pitanju i procenat zavisnika će konstantno da raste", ističe sagovornik Kurira.

Posledice zavisnosti od mobilnog

- depresija

- agresija

- uznemirenost

- nervoza

- panika

- anksioznost

- nedostatak sna

- loši rezultati u školi

Ograničite deci vreme na telefonu

Psihoterapeut Jelena Manojlović upozorava da je zavisnost od interenta sada jednaka bilo kojoj drugoj zavisnosti. "Deci treba ograničavati vreme koje će provesti koristeći telefon i internet, i to je jedina prevencija. Upravo kada mu oduzmete telefon zbog loših ocena, koje su posledica toga, dolazi do klasičnih apstinencionih kriza. Dete ne treba da provodi po pet-šest sati koristeći smartfon. Internet ne možemo da im zabranimo, ali možemo da im ograničimo vreme. Internet je ozbiljna zavisnost i može ostaviti posledice po zdravlje", upozorila je Manojlovićeva.

Zapratite nas i na Instagramu!