Nemanja Dimitrijević osoba je sa invaliditetom. Njegova dijagnoza je distrofija očne makule, po tipu Statgard. Stanje mu je ustanovljeno od rođenja, kada ga je pregledao očni lekar jer mu i stariji brat ima isto to stanje. 

Dijagnoza koju ima nije mu smetala na putu ka uspesima. Ovaj paraatletičar kaže da je ljubav prema sportu postojala oduvek.

- Od malena sam imao afinitete prema sportovima sa loptom - košarkom, fudbalom, ali i plivanjem. Godine 2004. počeo sam da se bavim ateletikiom u redovnom klubu, dok još nisam ni znao da postoje takmičenja za osobe sa invaliditetom.


Foto: Filip Plavčić

Nemanja je nekoliko godina kasnije saznao da postoje i takmičenja za osobe sa invaliditetom, za koja je imao solidan rezultat.

- Hteo sam i tamo da se oprobam, počeo sam da vežbam malo ozbiljnije, da bih na svoje prvo takmičenje otišao 2012. godine. Na Evropskom prvenstvu zabeležio solidan rezultat - bio sam šesti u Evropi.

Nemanja je nastavio da niže uspehe.


Foto: Filip Plavčić

- U finalu Svetskog prvenstva u Lionu već godinu dana kasnije osvojio sam osmo mesto. Naredne godine sam pauzirao zbog zdravstvenih problema, ali sam se pripremao odmah za narednu godinu.

- Tamo sam otišao 2015. godine sa baš velikim očekivanjima. Bio sam spreman za to takmičenje, a želja me je gurala napred. Sve to mi je bio plus, zato sam i osvojio bronzanu medalju. Tada su krenula da se nižu moja dostignuća u sportu. Na Evropsko prvenstvo otišao sam 2016. godine, i i odatle sam doneo dve bronze. Ta bronza u Riju mi je ujedno i najveći uspeh do sada! - skromno nam je objasnio Nemanja, i dodao da je tada ujedno oborio i lični najbolji rezultat od 60 metara i 86 centimetara. 

I na Svetskom prvenstvu sledeće godine Nemanja je uzeo medalju. Deluje da mu je to postalo kao tradicija. 

- Tamo sam uzeo četvrto mesto. Trenutno sam na pauzi, ali samo do naredne godine jer me takođe čeka Evropsko prvenstvo i Olimpijske igre - rekao je ovaj momak i dodao da u Beogradu postoje razni klubovi koji imaju prilagođene uslove osobama sa invaliditetom. 

Prepreke i fizičke barijere ne postoje, a ne bi trebalo da postoje ni psihičke prepreke na putu ka bilo čemu, smatra bronzani momak, koji se osim na sportskom planu ostvario i na drugim poljima.

- Nedavno sam se oženio i dobio dete. Sin ima 14 meseci, a ni to mi nije prepreka za postizanje rezultata u sportu. Supruga mi izlazi u susret, nadopunjujemo se, sve što ne može da uradi jedno, završi drugo... Umor i nespavanje prolaze, a verujem da može da se stigne baš sve! 

Paraatletičar ima jasnu poruku za sve: 

- Ne postoje ni granice, ni NE, ni izgovori. Izgovori su za slabiće! - izričit je Dimitrijević.

Novac je produkt svega i znači puno, jer se od njega živi. Hvala državi što je izjednačila nagrade za paraolimpijce sa onim kakve imaju olimpijci - zaključuje Dimitrijević.


Foto: Filip Plavčić


Foto: Promo