U Beogradu će od januara sledeće godine početi da se sprovodi preventivni program namenjen svim ženama žrtvama nasilja koje žele da se informišu o partnerskom nasilju, steknu znanje za njegovo prepoznavanje, osnaže se i reaguju na nasilje.

Reč je o programu "Osnaživanje žena protiv nasilja" koji će se sprovoditi u Savetovalištu za brak i porodicu Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu u Ruskoj ulici, trajaće dva meseca i biće organizovan u formi grupnog rada, psiho-edukativnih, interaktivnih radionica sa predviđenim temama, pojasnila je za Tanjug gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Ona je dodala da će program protiv nasilja nad ženama sprovoditi licencirani psihoterapeuti, uz poštovanje principa poverljivosti.

Zainteresovani se u grupu mogu javiti samoinicijativno, po uputu ili preporuci Centra za socijalni rad ili po preporuci drugih ustanova (zdravstvene ustanove, patronažne službe, policija, tužilaštvo, sud), navela je Stanisavljević i dodala da je u toku upoznavanje građana sa mogućnošću korišćenja ovog programa koji će biti u primeni od januara 2020. godine.

Stanisavljević je rekla da je partnersko nasilje prisutno u svim društvima bez obzira na nivo razvoja, starosnu dob, rasu, veru, socio-ekonomski i obrazovni status...

- Od početka ove godine evidentirana je 10.441 žrtva nasilja, što je za oko 10 odsto više nego prošle godine. Borba protiv nasilja u porodici je nešto čime se bavimo cele godine. Sistemom socijalne zaštite pružamo konkretnu podršku žrtvama nasilja i imamo preventivne aktivnosti - istakla je Stanisavljević.

Važna prekretnica je, kaže, bila 2015. i 2016. godine kada je prvi put način finansiranja Sigurne kuće postao usluga socijalne zaštite što je, dodala je, način sistemskog rešenja podrške ženama žrtvama nasilja u porodici.

Podsetila je da je prema Odluci o pravima i uslugama socijalne zaštite priznato pravo na novčanu pomoć osobama prema kojima je izvršeno nasilje u porodici, uz propisane uslove u iznosima od 25-70 odsto neto zarade u gradu Beogradu, zavisno da li je korisnik(ca) sa ili bez dece.

- Iznos zarada objavljuje Republički zavod sa statistiku svakog 25. u mesecu, tako da taj iznos svakog meseca varira po malo, shodno tome i iznos ove pomoći koji se kreće od 17.000 do 47.500 dinara u zavisnosti od broja dece - navela je Stanisavljević.

Ona je poručila da je važno da se shvati da nasilje nije pojedinačni niti privatni problem već društveno pitanje i istakla da će Grad nastaviti sa odgovornom socijalnom politikom kako bi u potpunosti pružio podršku i pomoć žrtvama nasilja.

Zapratite nas i na Instagramu!