Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nisi ti kriva – prijavi nasilnika! - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Neophodno je da se zapitamo šta svako od nas može učiniti da sačuva ljudski život.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Od početka godine u Srbiji je ubijeno 25 žena u partnerskim odnosima. Od toga je 24 žene ubio muškarac, a jedna je izvršila samoubistvo zbog nasilja koje je trpela. 25 nije samo broj, većina od tih žena je i ranije prijavljivala nasilje. Šta je rezultat toga? Tih žena više nema, njihova deca nemaju majke, a nasilnici često ostaju blago kažnjeni. Ko je podbacio? Sistem, rodbina ili društvo u celini? Ko je odgovoran? Neophodno je da se svako od nas zapita šta može da učini da se sačuva ljudski život.

Ovo su podaci mreže Žene protiv nasilja koja okuplja organizacije civilnog društva koje se bave borbom protiv nasilja nad ženama i pružaju podršku ženama koje su pretrpele nasilje.

Organizacija Žene za mir iz Leskovca kao i svake godine učestvuje u kampanji "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama". To je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u više od stotinu država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Tokom kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" organizacija Žene za mir će u Leskovcu, kao i tokom prethodnih godina, obeležiti nekoliko važnih datuma pod sloganom "16 dana aktivizma – za 365 dana bez nasilja nad ženama".

"Istinski verujemo da je svet bez nasilja moguć. Globalne procene Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da je oko jedna trećina žena sveta tokom života doživela fizičko ili seksualno nasilje", kaže Ljiljana Nešić, potpredsednica organizacije Žene za mir iz Leskovca. Ona dodaje da je nemali broj žena doživelo nasilje i na poslu i da je vreme da se stane na put nasilju i uznemiravanju žena na radnom mestu.

Organizacija Žene za mir iz Leskovca pruža podršku ženama sa iskustvom nasilja i preko usluge SOS telefona pod sloganom "Nisi ti kriva za nasilje koje ti se dešava". Tokom ove godine oko sedam stotina žena dobilo je uslugu ove organizacije, 300 je pozvalo SOS telefon u Leskovcu da prijavi porodično ili partnersko nasilje.

Povezane vesti

Kalendar događaja i pregled aktivnosti

25. novembar- Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama – 10.30 h. Medija brifing, radni doručak sa medijima u Leskovcu. Izveštaj o radu SOS telefona, izveštaj o radu Mreže žene protiv nasilja region Jug i najava kampanje.

13.00h – Ulična akcija u gradskom parku sa Odborom za rodnu ravnopravnost grada Leskovca.

29. novembar – Dan braniteljki ljudskih prava. Zajednička akcija, Viktimološkog društva i Mreže žena protiv nasilja - Konferencija u Beogradu.

6. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra - Ulična akcija sa performansom i podela promo materijala u Leskovcu. 12.00h Park u centru grada.

10. Decembar – Međunarodni dan ljudskih prava - Regionalna ulična akcija, kićenje drveta ljudskim pravima u 12.00h ispred Opštine u Vlasotincu.

PREGLED NAJVAŽNIJIH AKTIVNOSTI U 2019. GODINI

Ukupan broj pruženih usluga ženama koje su preživele rodno zasnovano nasilje: 692

Broj žena koji nam se obratio na SOS telefonu : 284

Broj žena koje su došle u prostor organizacije Žene za mir: 92

Pružena pravna pomoć: 34 žene su dobilepravne savete i napisano je 15 krivičnih prijava

Pružena psihološka pomoć: 52 žene koristile su usluge psihološkog savetovališta, 17 žena je dolazilo na psihoterapijske seanse.

Za 104 korisnice urađena je i lista za prepoznavanje i procenu rizika u situaciji nasilja (Marac lista) i te korisnice smo povezale sa institucijama.

Obratilo nam se 7 muškaraca za pomoć njihovim rođakama.

Bilo je 19 anonimnih poziva.

PREVENTIVNE AKTIVNOSTI

1. Radionice u Osnovnim školama: Kosta Stamenković, Vožd Karađorđe i Petar Tasić na temu prepoznavcanja seksualnog uznemiravanja i elektronskog nasilja.

2. Radionice sa ženama na selu: Brestovac, Donje Brijanje i Šarlince.

3. Radionice sa ženama sa invaliditetom: Udruženje distrofičara Jablaničkog okruga

4. Trening za predstavnike institucija u Leskovcu po projektu "Sa ženama na selu-za sve žene"

5. 4 učenice Srednjih škola– Vršnjačke edukatorke pohađalo trodnevni seminar na Fruškoj Gori na temu prevencija nasilja u partnerskimodnosima.

6. Aktivnosti u vezi sa inplementacijom Rezolucije 1325 na lokalnom nivou u Leskovcu i Vlasotincu.

7. Seminar u Vrnjačkoj banji za predstavnike Saveta za bezbednost i Odbora za rodnu ravnopravnost iz Leskovca i Vlasotinca.

8. Festival demokratije

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica