Cvekla je korenasto povrće poznato i pod nazivom crvena ili stolna repa.

Prepuna je hranjivih materija i sjajan je izvor vlakana i folata. Može se jesti i sirova i kao takva veoma je ukusna, a ljudi je češće konzumiraju kuvanu ili ukiseljenu.

Sok od cvekle i sama cvekla povezani su s brojnim zdravstvenim blagodatima, a samo neki od njih uključuju poboljšani protok krvi i niži krvni pritisak.

Cvekla ima širok spektar zdravstvenih prednosti, a sadrži i mnogo nutrijenata - folnu kiselinu, mangan, kaliujum, C vitamin, magnezijum, gvožđe, bakar, fosfor i vitamin B6.

Studija iz 2015. godine sprovela je testiranje nad 68 osoba s povišenim krvnim pritiskom. Učesnici su za vreme istraživanja pili 250 mililitara soka od cvekle dnevno te su autori studije nakon nekog vremena otkrili kako im je došlo do značajnog snižavanja krvnoga pritiska, prenosi Medical News Today. Oni smatraju da je na to uticao nivo nitrata u soku od cvekle te svima koji boluju od visokog krvnog pritiska preporučuju konzumiranje povrća s visokim udelom nitrata.

Cvekla je bogata antioksidansima, tačnije betaninom koji je važan zbog enzima glutationa. Glutation je jedan od najvažnijih hranjivih sastojaka u telu te pomaže recikliranju i proizvodnji antioksidanata za održavanje staničnog zdravlja. Presudan je za detoksikaciju u jetri, prenosi WellnessMama.

Istraživanje objavljeno u časopisu The Journal of Neuroscience sugeriše da Alchajmerovu bolest može delom uzrokovati nedostatak folata, a upravo je cvekla bogat izvor folata.

Cvekla sadrži antioksidans koji se naziva alfa-lipoična kiselina. Ovaj spoj može pomoći u snižavanju nivoa glukoze te povećava osetljivost na insulin. 

Iako koren cvekle ima mnogo zdravstvenih dobrobiti, njeni zeleni listovi takođe se mogu kvalitetno iskoristiti. Listovi su dobar izvor luteina i zeaksantina koji pomažu u poboljšanju zdravlja očiju. Prema istraživanju objavljenom u časopisu American College of Nutrition, lutein i zeaksantin su jedini karotenoidi za koje se navodi da su prisutni u oku. Oni deluju kao antioksidanti koji štite zdravlje očiju.

Kome se ne preporučuje konzumacija cvekle?

Ispijanje soka od cvekle može dovesti do pojave crvene, ljubičaste ili ružičaste mokraće ili stolice. Iako ti se to može činiti alarmantnim, lekari smatraju kako to nije razlog za medicinsku zabrinutost.

Ljudi koji imaju oksalatni bubrežni kamenac (najčešće vrsta bubrežnog kamenca) trebaju biti oprezni i ne konzumirati previše vrhova cvekle. Takođe, oni koji imaju gastrointestinalne tegobe ili sindrom iritabilnog creva, mogu osetiti bol u želudcu nakon konzumiranja soka od cvekle.