Često je za mame popiti šolju vruće kafe pre nego što se ohladi "naučna fantastika", te se jedna mama pohvalila na društvenim mrežama da je uspela u nemogućoj misiji. Ovo je njena priča...

"Svako jutro se budim rano, dok je napolju još uvek mrak i svet oko mene još uvek tih. Ignorišem signale koje mi telo šalje da je još umorno i da mu je potreban san, jer više od svega želim da uživam u tišini i odvojim nekoliko trenutaka samo za sebe, pre nego što nastane haos.

Tako "utrnula" stavljam džezvu i, dok sedim u kuhinji i mentalno se pripremam za još jedan dug i naporan dan sa troje male dece, iskreno priželjkujem da srknem bar jedan gutljaj tog divnog vrućeg napitka. Da, nadam se bar jednom srku jer kada se prvo dete probudi, moja šolja će biti ostavljena na stolu da se hladi, dok ja trčim da pripremim doručak, promenim pelene i stavim isflekanu odeću u veš mašinu. Ista ta šolja će biti odbačena još nekoliko puta tokom jutra, kako bih pomogla oko pranja zuba, oblačenja i smirivanja svađa.

Bože, šta bih dala da mogu s vremena na vreme da u miru popijem toplu kafu!

Međutim, jutros je bilo drugačije – dok sam sipala kašičicu sveže fino mlevene kafe u džezvu sa vrelom vodom i lagano mešala, zastala sam i pažljivo posmatrala kako se pena stvara… udahnula sam miris sveže mlevene kafe koji je probudio sva moja čula… I tada sam odlučila – popiću svoju prvu jutarnju toplu kafu od kada sam postala mama! Veš može da čeka, ali šta ću sa doručkom ako se sada probude? Znam! Ovog jutra glavni kuvar je tata!

Ponekada je potrebno dozvoliti sebi predah, a to nikako ne znači da smo bezvredne, nemarne i lenje. Jer majčinstvo nije uvek tako slatko, ali briga o sebi je upravo najveći trik majčinstva. A i sigurna sam da će deca uživati u pripremi "posebnog" obroka sa tatom.

Da, danas sam uživala u svojoj šoljici vruće kafe, od prvog do poslednjeg gutljaja, i znate šta – ne osećam uopšte grižu savesti! 

Sada odlazim u nove radne pobede, a ostaje mi da se nadam da će muž nekog narednog dana odvesti decu u park ili na utakmicu, a da ću se ja prepustiti i čarima popodnevnog užitka uz omiljeni napitak i sebi pripremiti još jedna šolju TOPLE SVEŽE MLEVENE KAFE."