Sa tržišta Bosne i Hercegovine povučena je mekana punjena igračka sa šlјokicama Shimmeez, jer predstavlja rizik od gušenja pošto se sitni delovi, odnosno, šljokice, mogu lako odvojiti od igračke, pa ih dete može staviti u usta.

Igračka je poreklom iz Kine, saopšteno je iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

"Preduzete su dobrovoljne mere povlačenja s tržišta, povrata od potrošača, te obaveštavanja potrošača o rizicima i načinu povrata proizvoda. Preporučuje se potrošačima koji su kupili ovaj proizvod da ga odmah prestanu koristiti, te da vrate proizvod na mesto kupovine gde mogu dobiti povrat novca", navodi se u saopštenju.


Povučene popularne igračke sa tržišta Bosne i Hercegovine. Foto: Shutterstock

Sa domaćeg tržišta povučena su i dva modela plutajućeg pomagala sa sedalicom za decu, takođe poreklom iz Kine, piše Srpskainfo.

Ovi proizvodi predstavljaju ozbiljan rizik od utapanja, jer imaju samo jednu komoru za naduvavanje. Pored toga, odgovarajuće informacije i upozorenja nisu napisane na jednom od službenih jezika u BiH, a nisu navedene ni informacije za potrošače na pakovanju.

Za jedan proizvod uvoznik je preduzeo mere povlačenja sa tržišta, povrata od potrošača i uništavanja nesigurne igračke, dok je za drugi naređeno povlačenje sa tržišta i uništavanje.

"Preporučuje se potrošačima koji su kupili ovaj proizvod da ga prestanu koristiti i vrate na prodajno mesto gde su ga kupili, kako bi dobili zamenski proizvod ili povrat novca", stoji u saopštenju.

Zapratite nas i na Instagramu!