Nema dana a da ne slušamo o podizanju imuniteta vitaminom C, đumbirom, belim lukom i prostorijama koje osvežava miris isparavanja eteričnih ulja. Međutim, svi su ti saveti dobronamerni, ali nisu previše efikasni u situaciji kada se naš imunitet sretne sa virusom gripa. Srećom, postoji vakcinacija - medicinski dokazan i siguran način zaštite organizma od gripa.

Rizične grupe

Vakcinacija je najsigurniji i najefikasniji način podizanja našeg imunološkog sistema na viši nivo i koristi se prvenstveno kod bolesti za koje ne postoji lek ili su komplikacije vrlo rizične. Tu spada i grip. Specifičnost gripa u odnosu na većinu drugih zaraznih bolesti je u njegovoj promenljivoj naravi: virus gripa naime svake godine mutira kako bi zavarao naš imunološki sistem. Zato nam na primer, preboljen grip u januaru ili februaru ne garantuje da nećemo ponovo da obolimo od gripa na kraju godine, kada će sa novom sezonom stići i novi sojevi. Stoga je potrebno je da se vakcinišemo protiv gripa svake godine.

Vakcina protiv gripa ne sadrži virus gripa, pa zbog toga ne može da izazove samu bolest ili neke autoimune reakcije. Vakcina sadrži samo površinske proteine virusa gripa ili delove virusnog omota koji su dovoljni da stimulišu naš imunitet da stvori zaštitna antitela, koja će reagovati u slučaju da se zaista sretnu sa virusom gripa.

Vakcinacija obično počinje u novembru. Nakon vakcinacije telu treba oko dve nedelje za stvaranje zaštitnih antitela. Vakcinacija je moguća i kasnije, u sezoni gripa, ali tada postoji mogućnost kontakta sa virusom gripa, dok se još nije razvila dodatna zaštita. Ipak i tada treba da se pokuša smanjenje rizika razvoja teških oblika bolesti. Ukoliko spadate u neku od rizičnih grupa kojima bi komplikacije usled gripa mogle da ostave velike posedice (trudnice, dijabetičari, stariji od 65 godina, osobe sa hroničnim plućnim bolestima i bolestima vaskularnog sistema i osobe narušenog imuniteta, poput onkoloških bolesnika i onih na terapiji koja smanjuje efikasnost imunološkog sistema) vakcinacija je jako bitan korak zaštite sopstvenog zdravlja i života. Za sve ostale, mlađe i zdravije, vakcinacija je odgovoran korak za zaštitu ne samo sebe, već i svoje okoline, porodice, kolega i prijatelja.

Tekst realizovan u saradnji sa Sanofi Pasteur

MAT-RS-2100217-1.0-04/2021