Originalna priča napisana je 1945. godine, a pisao ju je poznati italijanski pisac, novinar i pesnik Dino Bucati objavljujući jedno po jedno poglavlje u štampanom izdanju Corriere dei Piccoli magazina. Ova dečija knjiga, klasično italijansko delo pretočena je od strane čuvenog italijanskog ilustratora Lorenca Matotija u animaciju - čudesan spektakl jarkih boja.

Ovaj mali dragulj kinematografije, između drame i komedije oscilira između poezije, avanture i satire u svetu punom pohlepe. Njegova priča o medvedima koji razgovaraju sa ljudima je i priča o prisvajanju kulture i kolonizaciji.

SINOPSIS

Kako bi pronašao svog davno izgubljenog sina, ali i hranu da preživi zimu, veliki kralj medved predvodi svoj klan iz planina u svet ljudi. Nakon što su pobegli užasnim čudovištima i pobedili zlog vojvodu, medvedi i ljudi počinju svoj život zajedno u miru.


Foto: Promo

“Dino Bucati je stub moje kulture. Kada su me pitali da li želim da snimi igrani film, odmah sam smislio priču za decu i ustanovio da “Čuvena invazija medveda na Siciliju” ima potencijal sjajnog animirnaog filma” rekao je illustrator I reditelj Lorenco i dodao

“Kada sam dobio prava od Bucatijeve udovice nisam hteo da budem neveran prema izvornom tekstu i nisam hteo da menjam bilo šta, hteo sam da zadržim njegove reči. Ali kada sam počeo da radim na delu shvatio sam da nema elemenata o kojima nisam razmišljao. Nema npr. ženskih likova I neke stvari koje nisu bile baš logične. Ali sam sa koscenaristima insistirao da se zadrži originalna struktura. Takođe sam hteo da prenesem grafiku, Bucatijeva mi je mnogo pomogla.“

Yumama vas vodi u bioskop!

Tri čitateljke koje prve na Yumaminu Fejsbuk stranicu ili na mail redakcija@yumama.com pošalju tačan odgovor na pitanje: Kako se zove pisac ove priče? dobiće po dve karte za film Čuvena invazija medveda na Siciliju (za subotu 9.11. u Kombank Dvorani za projekciju u 14:40h).