Besplatan nacionalni broj 0800 333 030 u okviru Centra za vantelesnu oplodnju aktivan je od danas, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Srbije.

Putem tog besplatnog nacionalnog broja svi građani Srbije kojima su potrebni savet, informacije o procesu vantelesne oplodnje u Srbiji i procedurama lečenja, neophodnim dokumentima moći će svakim radnim danom od 9 časova do 20 časova da se jave i dobiju podršku kao i odgovore na sva pitanja od strane Udruženja "Šansa za roditeljstvo", ali i psihološku podršku koju će pružati Centar za mentalno zdravlje u Centru za vantelesnu oplodnju.

U okviru projekta do kraja godine biće osnovana Savetovališta za vantelesnu oplodnju u dva doma zdravlja u Beogradu, a kasnije i širom Srbije.

Takođe je kreiran i Vodič sa jasnim koracima kako proći kroz proces vantelesne oplodnje. Vodič će biti distribuiran u domovima zdravlja širom zemlje, a biće obezbedjena i vozila kojima će tim lekara moći da obilazi manja mesta i pruži svu moguću zdravstvenu podršku iz ove oblasti.

U saopštenju je navedeno da svaki šesti par u Srbiji ima problem da prirodnim putem dobije potomstvo.

Evropska nedelja (NE)plodnosti obeležava se ove godine od 4. do 11. novembra i ima za cilj informisanje gradjana o problemu neplodnosti, kao i pozivanje na veću svest i politiku podrške u cilju rešavanja nejednake dostupnosti procedura za lečenje neplodnosti širom Evrope, što ovom projektu daje poseban značaj. Ministarstvo zdravlja tim projektom obeležava ovogodišnju Nedelju (NE)plodnosti.

Zapratite nas i na Instagramu!